Ratele la credit, nemiscate de scaderea EURIBOR

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:47
2696 citiri
Ratele la credit, nemiscate de scaderea EURIBOR

Scaderea EURIBOR, care stabileste dobanda creditelor in euro, la 1,07% nu reprezinta o victorie insemnata impotriva ratelor la credit.

Desi dobanda de referinta a scazut pentru cea de-a 36 zi consecutiva reprezinta cea mai lunga perioada de declin din ultimii doi ani si jumatate, pe plan local efectele se vor simti tarziu si doar in cazul in care trendul va continua, potrivit analistilor financiari.

"Desi se transmit cu o anumita intarziere, miscarile EURIBOR sunt pana la urma asimilate de piata locala. Piata se misca destul de repede: o luna in sus, o luna in jos, iar bancile asteapta sa se confirme tendinta ca sa schimbe dobanzile", a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.

Dobanda de referinta a scazut cu 0,7% de la 1,14%, iar analistul financiar Valentin Ionescu considera ca fluctuatia este insesizabila pentru piata locala.

"EURIBOR e doar un sistem de referinta. Nu va avea un efect semnificativ", este de parere Valentin Ionescu.

Cu toate acestea, in cazul creditelor in derulare, Aurelian Dochia sustine ca efectul ar trebui sa fie unul imediat.

"Daca clientul are credit in euro si dobanda in contract este constituita cu EURIBOR plus ceva, evident ca EURIBOR scade si in rata lui. Depinde ce contract are", a explicat Aurelian Dochia.

In cazul in care reducerea nu se aplica sau din contra, clientul constata o crestere a ratei (neinfluentata de cursul valutar), atunci ar trebui sa ceara explicatii bancii, deoarece institutia financiara nu are dreptul de a modifica unilateral conditiile contractului.

Trendul de scadere a EURIBOR a inceput atunci cand Banca Centrala Europeana a injectat o suma record pe pietele de capital, respectiv de 489 miliarde de euro.

"Declinul EURIBOR la trei luni se datoreaza cantitatii masive de lichiditate din sistem", considera Eric Wand, strateg in Lloyds Bank Corporate.

Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat, in luna ianuarie, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, au anuntat reprezentantii bancii.

De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#euribor, #dobanda de referinta , #Dobanzi banci