Moneda euro, depreciata de zvonuri

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 10:02
1925 citiri
Moneda euro, depreciata de zvonuri
Sursa: The Telegraph

Moneda unica europeana a inregistrat o depreciere, dupa ce au aparut zvonuri care indica o scadere a dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Euro a pierdut teren atat in fata dolarului, cat si in raport cu yenul, arata Bloomberg.

Spre deosebire de euro, dolarul s-a consolidat in raport cu un cos de valute formate din 16 monede. Dupa ce indicele Purchasing Managers' Index, din China a scazut la minimul ultimelor trei luni, investitorii au cautat refugiu in monedele de rezerva.

Yenul nu a inregistrat nicio schimbare majora, in raport cu dolarul, in conditiile in care Japonia a anuntat ca este pregatita sa sustina interventiile in piata pentru a preveni eventualele castiguri speculative obtinute din moneda nationala.

"Scaderea indicelui PMI si deprecierea dolarului australian sunt simptome ale problemelor din zona euro", sustine Robert Ryan, analist in cadrul BNP Paribas SA din Singapore.

"Europa trebuie sa isi revina inainte ca lucrurile sa ia o turnura nefavorabila si cursul sa scada si mai mult. Este evident, insa, ca nu va fi un "euro pozitiv", subliniaza analistul.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,7% pana la un curs de 1.3764 dolari pentru un euro, pe pietele din Londra. In raport cu yenul, euro s-a depreciat pana la un curs valutar de 107.57 yeni pentru 1 euro.

Sase din cei 54 de economisti chestionati de Bloomberg sustin ca BCE va reduce rata de dobanda-cheie cu cel putin 25 de puncte de baza, aduca 0,25%, in cadrul intalnirii programate pe 3 noiembrie.

Un studiu realizat de Credit Suisse Group AG sustine ca BCE va scadea rata de referinta cu 26.1 puncte de baza, in urmatoarele 12 luni, comparativ cu previziunile anterioare care mentioneau o depreciere de 11.1 puncte de baza.

#euro depreciere BCE, #euro scade zvonuri, #reducere dobanda cheie BCE euro , #Dobanzi banci