Marile banci sunt acuzate ca au manipulat dobanzile

Luni, 12 Martie 2012, ora 12:31
2430 citiri
Marile banci sunt acuzate ca au manipulat dobanzile
Bancile au facut profituri de milioane prin modificarea Libor

Cateva dintre cele mai mari banci din lume sunt acuzate ca au manipulat rata dobanzii Libor, care afecteaza toate tipurile de credite.

Saptamana trecuta, Departamentul de Justitie din SUA a anuntat ca a demarat o investigatie criminalistica care vizeaza manipularea ratei Libor, relateaza CNN. Oficiali din Elvetia, Canada si Marea Britanie cerceteaza la randul lor aceasta problema, conform unor surse din cateva banci.

In plus, o serie de institutii, cum ar fi: Bank of America, Citigroup, HSBC, JPMorgan si Credit Suisse, sunt cercetate intr-un proces civil din SUA intentat de diversi investitori, de la traderi individuali, pana la orasul Baltimore. Acestia spun ca au pierdut profituri din cauza distorsionarii ratei Libor, inca din anul 2006.

Bancile implicate in proces si oficiali din sistemul judiciar au refuzat sa comenteze aceste acuzatii.

Libor afecteaza creditele si investitiile

Libor (Rata Interbancara stabilita la Londra) masoara costul de imprumut intre banci, care reprezinta un punct de referinta pentru produse financiare din toata lumea a caror valoare depaseste 350 de trilioane de dolari.

O rata Libor crescuta se reflecta in costuri de imprumut mai mari atat pentru consumatori, cat si pentru afaceri. Cand Libor scade, institutiile devin reticente in a da credite, deoarece dobanzile totale sunt, de asemenea, mai mici. Libor nu este utilizat doar in cazul creditelor, ci si a unor tipuri de obligatiuni si schimburi de rate ale dobanzilor.

Drept urmare, toate aceste credite si produse investitionale dependente de Libor fac ca valoarea sa sa aiba consecinte de miliarde pe piata.

"Daca il modifici oricat de putin, poti cauza o redistribuire masiva de resurse, tocmai pentru ca este utilizat intr-o masura foarte mare", a declarat Rosa Abrantes-Metz, profesor la Scoala de Afaceri Stern din cadrul Universitatii din New York si fost economist in Comisia Federala de Comert.

Cum functioneaza Libor

Ratele Libor sunt stabilite in fiecare zi printr-un proces supravegheat de Asociatia Bancherilor Britanici. Acestia intreaba un numar de banci cuprins intre sapte si 18 ce rata a dobanzii ar trebui sa plateasca pentru a imprumuta o anumita suma de bani, pe o anumita perioada de timp, intr-o anumita moneda. Dupa strangerea datelor, sistemul genereaza rate pentru 10 monede in 15 perioade diferite de timp, de la o zi pana la un an.

Rezultatele sunt colectate de Thomson Reuters, care inlatura un anumit procentaj din cifrele maxime si minime, dupa care calculeaza media si face publice predictii legate de Libor.

Este posibil ca anumite banci, din dorinta de a parea ca sunt in stare sa imprumute bani, sa fi raportat rate ale dobanzilor mai joase, mai ales in timpul crizei financiare.

"Oamenii si institutiile aveau incredere in aceste banci ca vor raporta ratele intr-un mod just, aceasta fiind considerate o unitate de masura transparenta a costului imprumuturilor", a declarat Arun Subramanian, avocat care reprezinta reclamantii implicate in procesul civil. "Bancile au conspirat pentru manipularea acestor rate, toata lumea a avut de suferit, iar increderea publica a fost violata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata libor, #rata euribor, #credit banca, #dobanda credit, #rata dobanda, #cele mai mari banci, #cost credit , #Dobanzi banci