Libor: 300 mii de miliarde de dolari gestionati de un grup de anonimi

Marti, 21 August 2012, ora 11:55
1660 citiri
Libor: 300 mii de miliarde de dolari gestionati de un grup de anonimi

Odata la doua luni, reprezentantii celor mai mari banci din lume se intalnesc intr-o locatie secreta pentru a analiza rata interbancara Libor.

Numele persoanelor care fac parte din Asociatia Bancherilor Britanici este secret, in conditiile in care ei guverneaza evolutia ratei Libor, care influenteaza active de peste 300.000 de miliarde de dolari din intreaga lume. Asociatia refuza astfel sa identifice vreun membru, mai ales in contextul desfasurarii scandalului Libor, scrie Bloomberg.

Lipsa de transparenta a grupului este un simptom al unui sistem autoreglementat care nu a reusit sa impiedice traderi din intreaga lume sa manipuleze cea mai folosita rata interbancara din lume.

"Din punct de vedere al politicilor, ceva trebuie schimbat radical in felul in care rata Libor este administrata. Cea mai evidenta solutie este o implicare mai mare a oficialitatilor", a declarat Owen Watkins, fost membru al Autoritatii Financiare din Marea Britanie.

Singura responsabilitate a grupului este sa se asigure ca toate aspectele ratei interbancare functioneaza si ca Libor evolueaza corect.

Membrii grupului sunt "jucatori pe piata foarte experimentati" care sunt independenti de Asociatia Bancherilor Britanici (BBA) sau de alte organizatii. Totusi, fiecare membru se comporta ca "indivizi care isi reprezinta companiile", arata site-ul BBA. De altfel, presedintele este ales tot dintr-una din bancile care furnizeaza informatii pentru stabilirea ratei Libor.

"Stabilirea unei dobanzi de referinta este un proces care afecteaza publicul si aduce incredere pe piete. Din acest motiv, are nevoie de cele mai inalte forme de guvernanta si protectie. Cum poti sa controlezi conflictul de interese, cand nu stii cu cine ai de a face?", a declarat purtatorul de cuvant al Finance Watch, un grup de lobby din Bruxelles.

Purtatorii de cuvant ai Credit Suisse, Royal Bank of Scotland Group si UBS au refuzat sa dezvaluie daca au reprezentanti in comitet. Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Bank of America si Citigroup nu au raspuns solicitarii Bloomberg.

Geithner: Prevenirea manipularii Libor trebuia facuta de autoritatile de reglementare

Bancile care au manipulat LIBOR ar putea fi amendate cu 22 mld. de dolari

#scandal Libor, #comitet Libor, #bancheri scandal Libor , #Dobanzi banci