Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

JPMorgan si alte 12 mari banci, date in judecata in SUA pentru manipularea Libor

JPMorgan si alte 12 mari banci, date in judecata in SUA pentru manipularea Libor


JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse si alte 10 mari banci au fost actionate in justitie de o autoritate americana de reglementare a cooperativelor de credit, fiind acuzate de manipularea indicelui de dobanda Libor.

Autoritatea federala National Credit Union Administration, cu sediul in Alexandria, Virgina, a intentat actiunea intr-o instanta din Kansas, transmite Bloomberg.

Agentia guvernamentala sustine ca, prin manipularea Libor, marile grupuri financiare au privat de venituri cinci banci cooperative care intre timp au dat faliment.

JPMorgan si celelalte 12 banci vizate sunt acuzate ca ar fi transmis informatii false catre British Bankers' Association, institutia care calculeaza indicele Libor, pentru a-si promova propriile interese.

Printre beneficiile obtinute astfel de bancile vizate se numara cresterea valorii propriilor investitii, reducerea costurilor de finantare, crearea unei false perceptii privind propria situatie de credit si privarea unor investitori de venituri din dobanzi, potrivit agentiei federale americane.

Autoritatile din intreaga lume ancheteaza manipularea celor mai importanti indici de dobanda de pe piata interbancara, precum Libor, Euribor sau Tibor, de catre bancile raportoare. Autoritatile americane si britanice au dispus amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari impotriva bancilor UBS, Barclays si Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.

Investigatia continua la nivel global, fiind vizate mai multe grupuri financiare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1488 ori