FMI recomanda prudenta in reducerea dobanzii cheie

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 20:18
1274 citiri
FMI recomanda prudenta in reducerea dobanzii cheie

Fondul Monetar International (FMI) recomanda prudenta in reducerea dobanzii cheie si cere autoritatilor mentinerea cerintelor privind rezervele atat pentru depozitele consitituite in moneda locala cat si pentru cele in valuta.

"In timp ce impactul reducerilor ratei dobanzii asupra cursului de schimb si fluxurilor de capital pare a fi limitat pana in prezent, autoritatile sunt constiente de riscurile potentiale pentru inflatie rezultate din cresterea preturilor administrative si excesul volatilitatii ratei de schimb ca urmare a instabilitatii pietei financiare.

In lumina acestor riscuri, echipa recomanda prudenta in continuarea reducere a dobanzii, si a cerut autoritatilor sa mentina cerintele existente privind rezervele minime obligatorii atat la depozitele in moneda locala si cat si la depozitele in valuta", se arata in raport.

FMI mentioneaza ca BNR a aprobat recent un regulament nou privind relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele cu scadente reziduale de peste doi ani, care au fost mentinute peste acesta data. Anterior, aceste depozite au fost inca supuse rezervelor minime obligatorii chiar si dupa extinderea scadentei la peste doi ani.

De asememea, FMI aminteste faptul ca Banca Nationala a Romaniei redus treptat rata dobanzii de politica monetara, pe fondul atenuarii presiunilor inflationiste. Din noiembrie, BNR a redus cumulativ cu 75 de puncte de baza dobanda la 5,5. Raportul FMI nu face referire la ultima reducere a dobanzii cheie, de 0,25 puncte procentuale.

"Rata de schimb a slabit usor in ultimele luni, ceea ce duce la o relaxare in continuare a pozitiei monetare. Cu toate acestea, inflatia este de asteptat sa ramana in banda tintita de banca centrala de 3% plus minus un procent, avand in vedere cererea interna slaba si presiunile slabe ale preturilor alimentor la nivel mondial precum si si preturilor la energie", se mai spune in raportul FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI dobanda cheie, #bnr dobanda cheie, #BNR rezerve minime obligatorii , #Dobanzi banci