Lipsa de lichiditate pe piata: Dobanzile interbancare au ajuns la 9,25%

Joi, 23 August 2012, ora 16:55
1637 citiri
Lipsa de lichiditate pe piata: Dobanzile interbancare au ajuns la 9,25%

Dobanzile practicate de banci pe piata monetara au urcat pana la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care MFP are programata o emisiune de titluri scadente la patru ani, afirma dealerii.

"De regula, activitatea este mai redusa in ultima zi a perioadei de rezerva, managerii de lichiditate optimizandu-si nivelurile la care se finanteaza. Nu am mai vazut salturi ale ratelor de dobanda ca astazi (nr. joi), iar asta impreuna cu licitatiile foarte scazute la titlurile de stat sugereaza ca cererea ar putea sa vina si din parea Ministerului Finantelor Publice", a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o zi, bancile afisau dobanzi de 9,25% - 9,5%, iar dobanda pentru creditul Lombard, facilitatea de finantare acordata de BNR pe termen foarte scurt bancilor, era de 9,25%.

Prin aceasta operatiune, bancile atrag fonduri de la BNR cu scadenta de o zi, iar aceasta rata de dobanda constituie, in mod normal, un plafon al ratei dobanzii overnight in piata monetara.

Potrivit dealerilor, deficitul de lei este cauzat si de plafonarile recente impuse de BNR la sumele pe care le imprumuta bancilor prin operatiuni repo (unde dobanda este egala cu rata de politica monetara, de 5,25% pe an), precum si de frecventele imprumuturi solicitate de Ministerul Finantelor Publice.

In sedinta de joi, MFP are programata o licitatie de titluri de stat cu maturitate la patru ani, a carei valoare indicativa este de 200 de milioane de lei.

BNR a plafonat luni, pentru a treia saptamana consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la patru miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce in ultimele doua saptamani a introdus praguri de 6 si, respectiv, cinci miliarde lei.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

Astfel, injectiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor imprumutate anterior.

Numarul bancilor si fondurile atrase de acestea au crescut vizibil incepand cu luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Un efect al acestor plafonari a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recenta operatiuni, de luni, Finantele au respins toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru certificatele cu scadenta la un an, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Aceasta a fost a doua operatiune din luna august in care Trezoreria a respins ofertele bancilor.

MFP a anuntat insa pe 24 iulie ca suma din buffer se ridica la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la finele lunii aprilie.

Totodata, au crescut si dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 5,21% - 5,71% pe an, la 5,53% - 6,03%.

#dobanzi banci piata monetara, #dobanzi interbancare, #MFP emisiune titluri, #dobanda credit Lombard , #Dobanzi banci