BNR impulsioneaza piata prin reducerea dobanzii cheie - Analisti

Joi, 29 Martie 2012, ora 14:30
1920 citiri
BNR impulsioneaza piata prin reducerea dobanzii cheie - Analisti

Banca Natioanala a Romaniei a decis, din nou, reducerea dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 5,25%, un nou nivel minim, prin care Banca Centrala doreste stimularea economiei romanesti.

"Banca Nationala a mai sprijinit o astfel de politica reducand dobanda, dar bancile comerciale nu au raspuns cum trebuiau. Cred ca trebuie sa luam initiativa bancii ca o initiativa de stimulare a creditarii economiei, dar care ramane aleatorie pentru ca bancile comerciale au propria lor politica si pot sa fie foarte putin influentate de ceea ce se intampla la nivelul BNR", a declarat analistul financiar Mircea Cosea pentru Business24.

Este la a treia astfel de reducere a dobanzii cheie de la inceputul anului. In noiembrie 2011, BNR a redus dobanda pana la 6%, iar apoi, in ianuarie, a mai taiat inca 25 puncte de baza, pana la 5,75%. In februarie a urmat o a doua reducere in 2012, pana la 5,50%. Cea de-a treia scadere din 2012, anuntata joi, da peste cap prognozele analistillor.

"Prognoza noastra era ca ca BNR sa se opreasca la 5,5%. Faptul ca au mai redus-o implica faptul ca ne vom modifica prognoza", a declarat Vlad Muscalu, economist ING.

In ceea ce priveste efectele asupra pietei, Muscalu sustine ca este destul de dificil de estimat. "Nu stim exact daca probabilul impact de scadere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate companiilor sau populatiei este rezultatul acestei decizii sau rezultatul intarziat al deciziilor din trecut", sustine economistul, motivand opinia sa prin faptul ca scaderea de joi face parte dintr-o serie.

"In al doilea rand, e complicat pentru ca, pe de o parte, aceasta masura ar trebui sa aiba acest impact, dar avem si un impact de sens contrar venind din piata monetara europeana unde finantarea la termen mai lung este in continuare mai scumpa", mentioneaza Muscalu.

In ceea ce priveste o viitoare reducere a dobanzii, economistul Mircea Cosea considera ca, pentru moment, situatia va ramane asa. "Deocamdata cred ca pentru o perioada relativ indelungata, pana la nivelul toamnei, dobanda va ramane la acest nivel. Nu cred ca va mai fi o scadere pentru ca deja eforturile pe care le face BNR-ul sunt mari si trebuie o perioada nu numai de consolidare, dar si de testare a acestei simulari pe care a facut-o banca, iar asta depinde si de timp", mentioneaza analistul.

Inca o reducere, posibila la urmatoarea sedinta

Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, a declarat pentru NewsIn ca decizia BNR de joi era asteptata.

"Reducerea dobanzii de politica monetara a fost asteptata de majoritatea analistilor. Credem ca va mai fi o alta reducere de dobanda in mai sau in iunie, in asa fel incat pana la jumatatea anului dobanda sa ajunga la 5%. Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda si pentru ca inflatia a ajuns foarte jos, la cel mai redus nivel din istorie, respectiv 2,6% la sfarsitul lunii februarie.

Mai important decat acest aspect este ca Banca Centrala prognozeaza ca inflatia va ramane in banda din jurul tintei pana in 2013. In plus, Banca nu prognozeaza ca vor fi presiuni inflationiste provocate de cerere, de salarii de exemplu, sau de consum", a precizat Bucsa.

El a mai adaugat ca BNR incearca, prin aceste reduceri, sa impulsioneze creditarea in lei, iar, ministerul Finantelor se poate imprumuta la preturi mai mici.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, vede in reducerea dobanzii o facilizare a a creditarii in lei. "Evolutia inflatiei este una favorabila, ceea ce justifica reducerea dobanzii de politica monetara", a mentionat Dumitru.

El se asteapta la inca o reducere cu 0,25 puncte procentuale la urmatoarea sedinta.

#Banca Nationala Romania reducere dobanda, #reducere dobanda cheie martie, #reducere dobanda cheie martie 2012, #dobanda cheie 2012 , #Dobanzi banci