UPDATE. Analist financiar, despre reducerea dobanzilor bancare: Nu trebuie sa ne asteptam la miracole

Luni, 05 August 2013, ora 12:59
2401 citiri
UPDATE. Analist financiar, despre reducerea dobanzilor bancare: Nu trebuie sa ne asteptam la miracole
Aurelian Dochia, analist financiar

Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 5% la 4,5%. Analistii contactati de Business24 sustin ca o asemenea masura nu se traduce automat prin reducerea dobanzilor la creditare si ramane de vazut daca bancile vor reactiona in mod pozitiv la "impulsul" Bancii Centrale.

"Nu a fost decizie grea, a fost una normala. Ne-am uitat la evolutia generala a inflatiei care, in special datorita efectului de baza, va avea o miscare descendenta semnificativa in urmatoarele doua luni. Uitati cum a evoluat inflatia in iulie si august anul trecut, cresteri pozitive destul de mari- 0,6 - 0,7%-daca nu ma insel, in septembrie anul trecut a fost chiar si de 1 si ceva si, dupa toate datele, avand in vedere anul agricol bun sau normal, cel putin in iulie si august vom avea cresteri negative", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Analistul financiar Aurelian Dochia a explicat pentru Business24 faptul ca o asemenea masura este ceruta de mult timp de mediul de afaceri si chiar de mediul politic intrucat se asteapta o reducere a dobanzilor practicate de banci, ceea ce ar "determina o revigorare a activitatii economice".

De ce a ales BNR sa reduca dobanda de referinta

Potrivit analistului, decizia BNR este fundamentata pe scaderea riscurilor inflationiste.

"Banca Nationala a fost relativ prudenta pana acum si nu a facut aceasta miscare mai devreme pentru ca au existat doua riscuri: primul era cel al unei deprecieri a leului care s-ar fi vazut intr-o inflatie mai mare. Cred ca in momentul de fata, riscurile de inflatie sunt destul de scazute pentru ca, in primul rand, consumul ramane slab. Cresterea consumului nu face presiune pe inflatie, productia agricola pe anul acesta probabil ca va ajuta foarte mult inflatia", a adaugat Aurelian Dochia.

Bancile, din ce in ce mai putin receptive la "mesajele" BNR

Totusi, analistul financiar ramane sceptic asupra modului in care bancile vor prelua acest mesaj din partea Bancii Mama.

"Ramane sa vedem in ce masura aceasta reducere se va transmite in creditare pentru ca acest mecanism de transmitere la noi nu a functionat niciodata foarte bine. Ramane sa vedem in ce masura vom asista la reduceri de dobanzi in lunile urmatoare, dar eu cred ca nu trebuie sa ne asteptam la miracole", a subliniat analistul financiar Aurelian Dochia.

La randul sau, profesorul in Economie, Mircea Cosea este rezervat in ceea ce priveste reducerea dobanzilor la credire deoarece BNR a mai redus in acest an dobanda de referinta, "dar implicarea bancilor in economie a ramas inca destul de timida".

Mircea Cosea, analist economic si profosor in Economie

"Aceasta este o apropiere a Bancii (n.red Centrale) de conditiile reale in care se afla economia romaneasca, o intelegere a faptului ca trebuie sa procedeze la o reducere, pentru a incuraja creditarea. Ramane insa de vazut cum vor raspunde bancile comerciale la aceasta masura", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Analistul financiar sustine ca este o masura care trebuia sa fie luata, pentru ca este nevoie de o "implicare mai mare a sectorului bancar in creditarea economiei, iar pasul pe care il face Banca Centrala este binevenit."

Totusi, profesorul in Economie, Mircea Cosea considera ca masura pe care a luat-o Banca Nationala ar putea "sa transforme bancile intr-un partener mai pietenos pentru mediul de afaceri."

Care va fi impactul pe piata valutara

"In mod normal nu exista efecte asupra cursului valutar, pentru ca aceasta decizie este deja asteptata, este una care nu va reprezenta o surpriza pentru nimeni" a declarat cu putin timp in urma Ionut Dumitru, presedintele Consililui Fiscal.

Mihai Tantaru, economist la ING Bank, este de parere ca efectele reducerea dobanzii cheie se vor vedea cu intarziere.

"Primele efecte se vor vedea in pietele financiare, si anume in piata titlurilor de stat si in piata cursului de schimb. Aceste efecte imediate, care impreuna cu situatia lichiditatii, relativ favorabila, vor conduce la un apetit in crestere pentru titlurile de stat in lei si vor aduce niste fluxuri de fonduri cu caracter speculativ care vor conduce la aprecierea leului" a completat Tantaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
#dobanda politica monetara, #sistem bancar, #hotarare BNR , #Dobanzi banci