BCE are in vedere inlocuirea Euribor si Libor

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:46
2302 citiri
BCE are in vedere inlocuirea Euribor si Libor

Banca Centrala Europeana a facut joi un apel pentru crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare, care sa se adauge si, eventual, sa inlocuiasca indicatorii Euribor si Libor afectati de scandaluri de manipulare, transmite Reuters.

Intr-un articol publicat in buletinul sau lunar, BCE a reluat apelul catre banci sa ramana in panelul care stabileste ratele dobanzilor pe piata interbancara, iar pentru bancile care s-au retras din acest panel sa revina in momentul in care vor fi puse la punct solutii alternative.

Indoielile cu privire la viitorul Euribor si Libor au crescut dupa declansarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat bancile implicate amenzi in valoare de mai multe miliarde de dolari, iar unii dintre directori si-au pierdut locurile de munca.

"Este crucial sa fie asigurata permanent continuitatea acestor indicatori, in timp ce sunt evaluate mai multe solutii destinate sa faca ratele de referinta de genul Euribor bazate mai mult pe tranzactii", se arata in raportul BCE. "Ratele de referinta de importanta sistemica de genul Euribor si Eonia au o importanta deosebita asupra ofertei de credit in economia zonei euro si pentru implementarea politicii monetare unice", se mai arata in raport.

Potrivit BCE, in urma discutiilor cu bancile a reiesit ca in prezent nivelul tranzactiilor este prea mic pentru a putea crea o rata a dobanzilor bazata in intregime pe tranzactii in loc de sistemul actual bazat pe estimari, care a condus la manipulari. Cu toate acestea, BCE cere bancilor si agentiilor care utilizeaza acesti indicatori sa vina cu alternative bazate cel putin partial pe tranzactiile reale.

Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de 16 banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmariti indici din lume. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 banci, pe baza dobanzilor la care bancile estimeaza ca se pot imprumuta intre ele.

La ultima reuniune de politica monetara, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa utilizeze toate instrumentele aflate la dispozitia sa pentru a impiedica cresterea dobanzilor, fapt care ar afecta revenirea economica fragila din zona euro.

#dobanzi interbancare, #BCE Euribor, #BCE reforma Libor, #manipulare Libor, #indici dobanda interbancara , #Dobanzi banci