Internet Banking: Cu cat ne taxeaza bancile pentru confortul gestionarii conturilor din propriul fotoliu

Marti, 11 Februarie 2014, ora 14:00
10348 citiri
Internet Banking: Cu cat ne taxeaza bancile pentru confortul gestionarii conturilor din propriul fotoliu

Utilizarea serviciului de Internet banking ca alternativa la ghiseul clasic aduce clientilor o serie de avantaje, precum posibilitatea de a face modificari in cont la orice ora si confortul gestionarii tranzactiilor bancare din propriul fotoliu. In Romania, serviciul presupune un cost lunar al utilizarii, in medie de 6,5 lei, insa doar cinci din cele mai importante 20 de banci se incadreaza in jurul acestui nivel.

Serviciile de internet banking sunt utilizate tot mai des datorita accesului la banca rapid si la informatii in timp real despre situatia conturilor. Pentru accesarea acestui serviciu se plateste fie o taxa unica, la activare, fie, in majoritatea cazurilor, un comision lunar de administrare, care variaza de la o banca la alta.

Un numar de cinci banci se incadreaza in jurul costului mediu (Volksbank - 6,5 lei, Banca tialo-Romena - 6 lei, Intesa Sanpaolo Bank si ProCredit Bank - 7 lei si Banca Transilvania - 7,1 lei), conform unei analize Bancherul.ro.

Comisioane mai mici practica un numar de noua banci(ING, Libra Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank, Millennium Bank, Garanti Bank si Credit Europe Bank), in timp ce sase institutii de credit au comisioane mai mari decat media: Alpha Bank, BRD, Raiffeisen Bank, BCR, CEC Bank si Carpatica.

Cea mai buna oferta apartine Credit Europe Bank, pentru ca banca permite clientilor sa foloseasca gratuit serviciul de Internet bankig si sa efectueze plati de mica valoare, inclusiv cele de 1.000 de lei, fara perceperea vreunui comision.

Internet Banking-ul este utilizat cel mai frecvent pentru plata facturilor, cum sunt cele la telefonie mobila si fixa, televiziune prin cablu, internet sau gaze.

Pe langa administrarea contului/conturilor curente, a conturilor descoperite, a depozitelor bancare si a cardurilor de debit/credit, serviciile de Internet Banking iti dau posibilitatea de a face plati, de a stabili data ordinelor de plata si de a vizualiza istoricul tranzactiilor.

Costurile serviciilor de Internet Banking oferite de primele 5 banci

Click 24 Banking este o solutie de Internet Banking oferita de BCR, pentru care banca percepe un comision de utilizare de 3 lei/luna.

Astfel, pentru platile intrabancare in lei comisionul bancii este de 2 lei, iar pentru viramentele de peste 50.000 lei comisionul este de 3 lei.

Pentru platile intrabancare in valuta, BCR percepe un comision de 0,10% min 10 euro, maxim 500 euro. Pentru modificarea/anularea unui ordin de plata deja executat - valuta, banca percepe un comision de 30 de euro.

MyBRD-Net, serviciul de Internet Banking al BRD, are un comision de administrare de 1 euro/luna. Pentru platile intrabancare de pana la 500 lei, BRD percepe un comision de 2 lei/opreratiune, pentru cele intre 500-50.000 comisionul este de 4 lei/opreratiune, iar pentru operatiunile de peste 50.000 lei, comisionul este de 6 lei/opreratiune.

Viramentele dintr-un cont BRD catre conturi deschise la alte banci sunt taxate cu 3 lei, pentru operatiunile de pana in 500 lei. Pentru platile intre 500 si 5.000 comisionul este de 5 lei/operatiune, intre 5.000-50.000 lei, comisionul este de 7 lei, iar pentru cele ce depasesc 50.000 lei, comisionul este de 10 lei.

Platile in valuta intre clientii BRD sunt gratuite, in timp ce pentru platile catre clientii altor banci, comisionul perceput este de 0,15%, iar valoarea minima este 10 euro si maxima de 25 euro.

Numarul total al utilizatorilor serviciului de Internet banking al BRD pentru companii a crescut in 2013 cu 12% fata de sfarsitul anului precedent, depasind 50.000, in timp ce valoarea tranzactiilor a inregistrat cresteri de peste 40% in aceeasi perioada, potrivit bancii.

Serviciul Internet Banking BT24 oferit de Banca Transilvania presupune acces rapid in conditii de securitate maxima la conturile proprii, prin intermediul Internetului, precum si o gama vasta de operatiuni bancare.

Pentru tranzactiile intrabancare, BT percepe un comision de 2,4 leu pentru sume de pana la 50 lei, 3,6 lei pentru sume intre 50 si 1.000 lei, 5,3 lei pentru sume intre 1.000 si 50.000 lei si de 16 lei pentru sume mai mari de 50.000 lei.

Internet Banking CEC Online : Comisioanele pentru serviciul online sunt cu 30% mai mici decat cele aplicate la ghiseele bancii.

La Raiffeisen Bank, costul unui abonament lunar pentru serviciul Raiffeisen Online este de 4 lei, iar comisioanele sunt cu pana la 50% mai mici fata de cele percepute la ghiseu.

Astfel, pentru ordinele de plata interbancare de pana la 50 lei comisionul este de 2,5 lei, intre 50-500 comisionul este de 3 lei, intre 500-5.000 comisionul este de 3,5 lei, iar pentru platile interbancare in lei intre 5.000 si 50.000 comisionul este de 5 lei. Bacnca percepe un comision de 5 lei pentru inclocuitrea cardului Raiffeisen Online.

Online banking-ul, tot mai convenabil datorita tabletelor si smartphone-urilor

Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si a tabletelor face online banking-ul si mai convenabil: portabilitatea si functionalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon.

Nu toti proprietarii de smartphone-uri si de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum si se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.

Un studiu Kaspersky Consumer Security Risks arata ca 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online.

Privit chiar cu scepticism de foarte multi clienti, internetul bnaking are si avantaje. Principalul avantaj pe care ti-l ofera serviciul este mobilitatea, iar cel de-al doilea avantaj il constituie rapiditatea operatiilor. Pe langa faptul ca tranzactiile se fac in cateva secunde, se evita si deplasarile de durata la banca, unde exista riscul sa fie coada la ghiseu.

#servicii internet banking, #comisioane banci internet banking, #comisioane banci , #Comisioane banci