Cum "capuseaza" bancile din Romania fondurile europene

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
3888 citiri
Cum "capuseaza" bancile din Romania fondurile europene

Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".

Bani "nemunciti" din transferuri bancare

"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.

"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.

Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.

"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate pentru proiectele cu fonduri europene. Interesul bancii este doar patrimonial, insa BNR ar putea sa impuna bancilor comerciale sa nu aplice comisioane in cazul proiectelor cu fonduri nerambursabile", a precizat consultantul in fonduri europene.

De cealalta parte, analistul financiar Aurelian Dochia este de parere ca bancile castiga putin de pe urma acestor transferuri de fondurilor europene. Ele ar putea avea beneficii mult mai mari daca s-ar implica mai mult in aceste proiecte.

"Bancile ar avea beneficii de pe urma fondurilor europene daca s-ar implica mai mult in operatiunile legate de aceaste fonduri. Daca este vorba doar de faptul ca trec banii ca sunt transferati de la CE la beneficiari se percep comisionele obisnuite, asta nu este mare lucru. Cred ca bancile sunt interesate, din cate stiu, sa participe in programele si proiectele europene de la un capat la celalalt. Toate bancile si-au facut departamente care sunt specializate in proiecte europene si toate bancile vor sa se implice in astfel de proiecte", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia pentru Business24.

Comisioanele bancilor obliga autoritatile sa gaseasca alte solutii

In schimbul comisioanelor si taxelor percepute de banci, autoritatile au incercat sa negocieze produse bancare care sa vina in sprijinul beneficiarilor.

"Am discutat cu bancile si am spus: sunteti beneficiari ai acestor fonduri europene, sa incercam pentru cei care primesc subventiile acestea sa le cream un pachet, astfel incat sa aiba o dobanda mult mai mica, din simplul motiv ca au cont la bancile respective", a declarat Daniel Constantin.

Totusi, lipsa de cooperare din partea bancilor pentru reducerea dobanzilor si comisioanelor aplicate atat tranferurilor cat si liniilor de credit determina autoritatile sa gaseasca alte solutii.

Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri

In cazul Ministerului Agriculturii cea mai la indemna masura a fost infintarea unui fond de micro-creditare pentru fermieri. Practic, agricultorii pot accesa o linie de creditare de pana la 5.000 de euro direct de la Ministerul Agriculturii. Banii pot fi un credit "punte" pana cand fermierul primeste subventia pe suprafata de la Comisia Europeana.

#fonduri europene comisioane banci, #banci fonduri europene, #banci fonduri europene agricultura , #Comisioane banci