Cont de economii sau depozit bancar? Care sunt beneficiile si dezavantajele

Joi, 06 Februarie 2014, ora 13:46
14659 citiri
Cont de economii sau depozit bancar? Care sunt beneficiile si dezavantajele

Conturile de economii sunt produse bancare de economisire care ofera posibilitatea de a retrage sau depune numerar in orice moment. Doar ca aceste facilitati vin cu un pret: comisioane mai mari. Business24 iti prezinta principalele beneficii si dezavantaje ale conturilor de economii, in fata clasicelor depozite la termen.

La majoritatea bancilor, clientii platesc doua comisioane de administrare: unul pentru contul curent si unul pentru cel de economii. Insa, in functie de nevoile clientului de a folosi contul, unele banci percep, de asemenea, si comisioane de deschidere de cont, comisioane la retragere de numerar sau la transferul banilor catre alte conturi. De asemenea, pot exista comisioane substantiale la inchidere.

Pentru contul de economii institutiile de credit ofera in general o dobanda mai avantajoasa decat cea de la contul curent, dar mai mica decat cea a unui depozit la termen.

Spre exemplu, daca alegi contul de economii Maxicont de la BCR pana la 3.000 lei, beneficiezi de o dobanda variabila de 1,8% pe an. La un cont de economii de peste 200.000 lei, rata dobanzii ajunge la 2,2% pe an.

In cazul unui plan de economii pe 12 ani in moneda nationala, dobanda fixa afisata de banca este de 3,5% pe an, banca acorda un bonus de dobanda de 0,25% care se acorda doar daca planul de economii de prelungeste la scadenta iar graficul de depuneri anterior si viitor este respectat. Bonusul de dobanda se aplica pe urmatoarea scadenta.

BRD acorda pentru conturile de economii Atustart si Atusprin, cu capitalizare trimestriala, o dobanda de 3,30% iar pentru un Atucont, o rata de dobanda de 3,20%, fiind neceasara o suma minima in cont de 300 lei, respectiv de 500 lei.

De asemenea, Banca Transilvania achita dobanzi de 2,8% la conturile cu sold cuprins intre 1.000 si 9.999 de lei, iar nivelul maxim de 3,25% este platit doar daca soldul depaseste nivelul de 500.000 lei.

Daca alegi Raiffeisen Bank, aceasta vine in intampinare cu produs de economisire "Super Acces Plus" pentru care afiseaza o dobanda cuprinsa intre 0,1 % si 2%, in functie de soldul contului.

Alte banci aflate in top 10 in functie de active, afiseaza urmatoarele dobanzii al conturile de economii in lei in functie de transe: Banca Transilvania 2,8%- 3,25%, UniCredit Tiriac Bank 2,5%-2,9%, Volksbank 0,1%- 3,8%, ING Bank 3,5% si Bancpost 0,25%-2%.

Cat te costa retragerea de la ghiseu

In afara de banii rezultati din dobanda, trebuie considerate si eventualele comisioane care pot interveni pe parcursul depozitului, in functie de nevoile si dorintele clientului. De exemplu, comisionul de retragere de numerar.

La ghiseele BCR, comisionul pentru retragerea numerarului este de 0,5%, min 8 lei sau 3 euro. Pentru retrageri mai mari de 50.000 lei sau 10.000 euro (echivalent alte valute), neprogramate in prealabil cu doua zile lucratoare, banca percepe un comision unic de 1% din suma retrasa. Acelasi comision se aplica si sumelor programate si neridicate.

In cazul BRD, comisionul de retragere numerar la casierie este 0,50%, minim 3,50

lei sau 3 euro, pentru conturile de economii in moneda straina.

Comisionul de retragere numerar de la ghiseul Raiffaisen Bank este de 0,50% , minim 2,5 lei (pentru conturile in lei) si minim 3 euro (pentru conturile in euro sau alte valute).

Care este costul inchiderii contului de economii

Clientii BRD platesc un comision de 30 de lei la inchiderea conturilor de economii Atucont, Atusprint, Atustart si Libero.

O alta institutie de credit care penalizeaza renuntarea la contul de economii este Banca Transilvania. Comisionul aplicat de aceasta banca este mai mic, de 0,5% aplicat sumei minime de constituire, si se percepe numai in cazul in care clientul inchide contul intr-o perioada de un an de la deschidere.

Impozitul pe dobanda

Este perceput de catre Statul Roman si este dedus din dobanda pe care o plateste banca clientului, la sfarsitul fiecarei luni. Valoarea acestuia este de 16%, calculandu-se in functie de rata dobanzii de referinta de pe piata la depozite, valabila in prima zi a lunii respective.

Practic, Statul Roman impoziteaza dobanda aferenta conturilor de economii doar daca rata dobanzii practicata de banca este mai mare decat rata dobanzii de referinta de pe piata la depozite. Rata dobanzii de referinta este comunicata de catre Banca Nationala a Romaniei.

#comisioane banci, #cont economii banci, #dobanzi depozite, #dobanzi cont economii , #Comisioane banci