Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisioanele bancilor pentru platile in euro catre UE trebuie sa fie egale cu cele percepute in tara

Comisioanele bancilor pentru platile in euro catre UE trebuie sa fie egale cu cele percepute in tara

Institutiile financiare vor primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei daca pentru transferurile in moneda europeana de cel mult 50.000 euro percep comisioane mai mari pentru platile efectuate catre un alt stat din UE decat cele impuse pentru platile efectuate in tara, a decis Guvernul. Executivul a aprobat o Hotarare care asigura cadrul legal pentru aplicarea Regulamentului Comisiei Europene 2560/2001 privind platile transfrontaliere in euro.


Conform Regulamentului comunitar, taxele percepute de o institutie dintr-un stat membru pentru transferuri transfrontaliere in euro, in valoare maxima de 50.000 euro, sunt egale cu taxele percepute de aceeasi institutie pentru transferuri in euro efectuate in interiorul statului membru.


Regulamentul comunitar instituie obligativitatea institutiilor de a informa clientii cu privire la comisioanele percepute pentru platile in euro, precum si de a notifica orice modificare a comisioanelor, inainte de aplicarea acestora.


In cazul in care institutiile percep comisioane pentru efectuarea schimbului valutar din si in euro, acestea sunt obligate sa puna la dispozitia clientilor lor informatii cu privire la toate comisioanele de schimb percepute, atat inainte cat si dupa perceperea acestor comisioane.


Totodata, bancile trebuie sa indice pe extrasul de cont eliberat clientului standardele menite sa faciliteze sistemul de plati, cum ar fi Contul Bancar (IBAN) si Codul de Identificare al Bancii (BIC).


Regulamentul CE se aplica transferurilor de credit, retragerilor de numerar printr-un instrument electronic de plata, precum si platilor efectuate prin card (de credit sau de debit).


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost desemnata sa asigure supravegherea respectarii regulamentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1200 ori