Bancher rus: Ne asteapta doi ani de criza! Sistemul rusesc de management este arhaic

Joi, 28 Mai 2015, ora 13:05
2818 citiri
Bancher rus: Ne asteapta doi ani de criza! Sistemul rusesc de management este arhaic
Foto: GSOM. SPBU

Rubla s-a intarit, pretul petrolului s-a stabilizat la un nivel de 60 de dolari, dar economia rusa gafaie la fel de greu.

Aceasta este parerea directorului Sberbank, una dintre cele mai mari banci din Rusia, care crede ca situatia va persista pentru inca doi ani.

"Anii 2015-2016 nu se vor dovedi usori. Criza va afecta in special sectorul bancar. Suntem pe un trend negativ de lunga durata. Nu am nicio prognoza optimista pentru moment, chiar daca criza acuta pe care o asteptam nu s-a produs", a declarat presei locale German Gref, citat de agentia TASS.

Alti manageri

Bancherul sustine ca nu se intrevad surse de crestere economica care sa modifice traiectoria inregistrata in acest moment de economia Rusiei.

"Singura cale de a iesi din aceasta prapastie o reprezinta lansarea unor reforme majore in toate sectoarele economiei", a mentionat Gref.

Cea mai mare provocare intrevazuta de seful Sberbank o reprezinta schimbarile rapide in sectorul tehnologic si mai ales influenta lor in sfera manageriala.

"Modelul de management de acum nu era intalnit in urma cu 50 de ani. Teoria managementului a inceput sa se dezvolte la jumatatea secolului trecut si a evoluat continuu de atunci", arata directorul Sberbank.

Dezvoltare strategica

Gref considera ca modelul de management din Rusia este arhaic, opozitia statului la schimbari radicale purtand o mare parte din vina pentru anchilozarea departamentelor cu rol executiv.

Insa, tot el adauga ca aceasta este o situatie cu care se confrunta din ce in ce mai multe tari. "Tarile s-au angrenat intr-o competitie globala puternica care nu exista inainte.

Castigatori vor fi cei care investesc in aptitudinile fine ale managerilor, cum ar fi dezvoltarea institutiilor strategice, a departamentelor de resurse umane sau a politicilor stabile de mediu.

Sunt, de asemenea, de admirat si capacitatile mai dure de a asigura calitatea functionarii acestor institutii, ca si ideologia care sprijina intreg acest ansamblu", a explicat Gref.

Bancherul crede ca Rusia ar trebui sa se reorienteze cat mai curand spre promovarea unor astfel de lideri in fruntea afacerilor.

Sberbank este una dintre cele mai mari banci de stat din Rusia, cu o capitalizare de 54 de miliarde de dolari. Institutia controleaza aproximativ un sfert din activele bancare din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza banci Rusia, #sistem managerial Rusia, #resurse umane Rusia, #reforme economie Rusia , #Clasament banci