Taxa Robin Hood pentru banci - pro si contra

Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:52
1267 citiri
Taxa Robin Hood pentru banci - pro si contra

Conceptul unei taxe pe tranzactii financiare, dezvoltat de economistul american James Tobin in anii 1970, a capatat, in anii recenti, pe fondul crizei economice si financiare prelungite, o amploare uriasa la nivel global, fiind tot mai aproape de a deveni o realitate.

Taxa pe tranzactii financiare, preluata cu numele generic de taxa Robin Hood, a fost promovata intens, initial de numeroase organizatii ale societatii civile, fiind sustinuta de peste 1.000 de economisti, printre care Jeffery Sachs, Joseph Stiglitz si Paul Krugman.

In 2011, Comisia Europeana a formulat o propunere pentru implementarea taxei la nivelul Uniunii Europene.

Propunerea a vizat taxarea tranzactiilor financiare cu 0,01% si a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1% din valoarea lor.

Desigur, taxa nu se refera la retragerile de numerar de la ATM sau plata cu cardul pentru bunuri si servicii, ci are in vedere pariurile de miliarde de dolari pe fluctuatiile cursului valutar, CDS-urilor si altor derivate, derulate pe pietele financiare

Dupa un an si jumatate de dezbateri, proiectul de rezolutie privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare a fost adoptat de curand, cu o larga majoritate, de Parlamentul European.

Conform estimarilor Comisiei, taxa ar putea aduce venituri suplimentare de pana la 57 de miliarde de euro anual la bugetul Uniunii Europene, iar contributiile statelor membre ar putea scadea cu pana la 50%.

Citeste mai multe despre Taxa Robin Hood pentru banci - pro si contra pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa robin hood banci, #taxa robin hood romania, #taxa tranzactii financiara , #Banci Romania