Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanian International Bank (RIB), preluata de grupul polonez Getin Holding

Romanian International Bank (RIB), preluata de grupul polonez Getin Holding


Romanian International Bank (RIB) va fi preluata de grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pietele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, au declarat pentru Mediafax surse din piata bancara.

RIB este controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni de americani. Cei doi detin fiecare cate 44,7% din actiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB in sistemul bancar in functie de volumul activelor era de 0,12%, banca situandu-se pe pozitia 36 in randul institutiilor de credit.

RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei si a incheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB are cea mai mica solvabilitate din sistemul bancar siare nevoie de capitalizare.

Ce afaceri mai are Getin Holding

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.

Getin Holding are activitati in Polonia si Europa de Est, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului.

Grupul detine controlul asupra a trei banci, Idea Bank, lider pe piata creditelor auto in Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrata pe imprumuturi de retail, si Kubanbank din Rusia. Getin mai detine in Rusia compania Carcade, prezenta pe piata leasingului.

Politica Getin Holding este de crestere prin dezvoltarea companiilor din grup, achizitii si infiintarea de noi companii.

In primul semestru din acest an, Getin Holding a obtinut un profit net de 117,124 milioane de zloti (27,794 milioane euro) din operatiuni continue, in scadere de la 524,623 milioane de zloti (124,183 milioane euro) in aceeasi perioada a anului 2012.

La 30 iunie 2013, grupul detinea active de 11,44 miliarde de zloti (2,64 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2299 ori