Piata bancara romaneasca inregistreaza pierderi

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 19:17
1587 citiri
Piata bancara romaneasca inregistreaza pierderi

Sistemul bancar romanesc a inregistrat pierderi in cel de-al treilea trimestru, conform indicatorilor agregati referitori la institutiile de credit, publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit acestor indici, rata rentabilitatii economice (ROA) a fost de -0,31% la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce rentabilitatea capitalului propriu a inregistrat o pierdere si mai mare, de -3,37%.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat pentru Hotnews, ca incertitudinile de pe pietele externe si de pe piata interna, mai ales referitoare la piata imobiliara le-au facut greutati clientilor, de aceea bancile sunt nevoite sa constituie provizioane.

In ceea ce priveste rentabilitatea activelor din sistemul bancar (ROA) a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului la -0,31%, iar rentabilitatea capitalului din sistemul bancar (ROE), calculata ca raport intre profitul net si capitalul propriu a avut o scadere de 3,37%.

Raportul dintre credite si depozite s-a mentinut pe parcursul trimestrului II din acest an la 118,63%.

De asemenea, potrivit indicilor agregati publicati de BNR, ponderea totala a creantelor restante si indoielnice s-a diminuat pana la 2,45%, fata de o valoare de 2,51% iunie si 2,59% la sfarsitul lui martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar romanesc, #pierderi banci Romania , #Banci Romania