Negritoiu (ING): Problema pietei bancare din Romania: tranzactiile se fac in doua valute

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:19
1671 citiri
Negritoiu (ING): Problema pietei bancare din Romania: tranzactiile se fac in doua valute

Problema pietei bancare din Romania este aceea ca tranzactiile se efectueaza in doua valute, respectiv in euro si in lei, si nu se poate anticipa niciodata cum evolueaza piata de lei independent de cea de euro, a declarat miercuri presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Piata de lei, atat la depozite, cat si la credite, este judecata prin prisma pietei de euro. Eficientizarea pietei de lei se va face probabil si in functie de ponderea tranzactiilor in economia Romaniei".

"Acum, probabil, pasivele de lei vor fi tot mai bine apreciate si tendinta este sa platesti mai bine depozitele de lei. Injectiile de lei la dobanda de politica monetara sunt pe termen foarte scurt si nu sunt sustenabile. Totodata, portofoliul de credite in lei este pe termen mediu si lung si ar trebui sa fie sustenabil", a mentionat Negritoiu.

Directorul general al ING Bank Romania sustine ca, din pacate, piata romaneasca nu ofera alte instrumente care sa iti puna la dispozitie lei la o dobanda comparabila.

"Daca piata de obligatiuni sau de hartii comerciale ar functiona in Romania, s-ar putea apropia de piata de politica monetara. Nu poti sa aduci depozitele la nivel de politica monetara. Dobanda de politica monetara foloseste mai mult finantarii statului decat finantarii corporatiilor".

"Corporatiile nu se pot finanta in acelasi mediu ca si statul. Eu cred ca pe masura ce se vor indeparta asteptarile ca Romania adopta euro, probabil ca se va pune tot mai mult accent pe piata de lei si se va eficientiza tot mai mult piata de lei", a mai spus Negritoiu.

Acesta considera ca sunt semne pozitive, in conditiile in care depozitele in lei au crescut, iar populatia economiseste mai mult.

"Acestea vor fi resurse importante pe termen mediu si lung care sa finanteze creditele in lei. Probabil ca la sfarsitul anului sau anul viitor vad o transformare mai accentuata", a mai spus seful ING Bank Romania.

In ceea ce priveste o eventuala scadere de dobanda de politica monetara in sedinta din luna mai, Negroitoiu a spus ca nu se asteapta la o modificare.

"Nu vad la ce ar folosi o scadere a dobanzii de politica monetara in luna mai. Eu cred ca semnalul este destul de puternic si nivelul de acum este suficient. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, nici aici nu ma astept, pentru ca decizia BNR a fost destul de clara, ca nu intentioneaza sa umble la rezervele minime obligatorii", a explicat Negritoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Negritoiu ING piata bancara Romania, #Negritoiu probleme banci Romania , #Banci Romania