Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lipsa de lichiditate pe piata: Bancile au imprumutat peste 12 mld. de lei de la BNR

Lipsa de lichiditate pe piata: Bancile au imprumutat peste 12 mld. de lei de la BNR


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni opt banci cu suma de 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) printr-o operatiune repo, peste valoarea acordata saptamana trecuta, de 12,08 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Saptamana trecuta, BNR a acordat 12,08 miliarde lei catre un numar de noua banci.

In luna august, banca centrala a limitat sumele disponibile la sase, cinci si patru miliarde de lei, iar un efect negativ al plafonarilor a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat. Reluarea injectiilor de lichiditate in septembrie a determinat scaderea randamentelor.

BNR nu a mai limitat luni suma cu care imprumuta bancile

Dobanzile afisate luni de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,78% - 5,28% pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1433 ori