Leonard Orban cere o implicare mai mare a bancilor in implementarea instrumentelor structurale

Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:55
1751 citiri
Leonard Orban cere o implicare mai mare a bancilor in implementarea instrumentelor structurale

O implicare mai mare a bancilor in implementarea instrumentelor structurale, identificarea domeniilor de finantare si de eligibilitate, precum si dezvoltarea de noi instrumente financiare inovative, sunt cateva dintre asteptarile autoritatilor romane fata de sistemul bancar.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a recunoscut ca au intervenit imbunatatiri in relatia dintre sectorul bancar si institutiile care gestioneaza fondurile comunitare, dar este nevoie de un dialog mai strans care "sa poata contribui la imbunatatirea implementarii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, mai ales in aceste momente dificile cand trebuie, pe de o parte, sa asiguram o rata de absorbtie de 20% si, pe de alta parte, sa incepem pregatirea pentru perioada 2014-2020".

Exista, in schimb, si domenii in care nu au existat progrese.

"Trebuie sa constatam ca nu au existat progrese cel putin in doua chestiuni pe care noi le consideram ca fiind esentiale. Pe de o parte, stabilirea de comun acord a unui minim de criterii financiare de eligibilitate si evaluare a proiectelor similare cu criteriile de analiza financiara utilizate in mediul bancar si care sa poata fi preluate in ghidurile solicitate.

Si, nu in ultimul rand, initierea unor produse de creditare exclusiv destinate beneficiarilor de proiecte, produse de creditare care sa tina cont de caracteristicile finantarilor din fonduri externe nerambursabile fara sa existe diferentieri majore fata de un produs de creditare uzual", a declarat luni ministrul afacerilor europene, la masa rotunda organizata de Ministerul Afacerilor Europene si la care au participat mai multi reprezentanti ai mediului bancar din Romania.

Autoritatile vor mai multa implicare din partea bancilor

Pentru perioada urmatoare, autoritatile au mai multe asteptari din partea institutiilor bancare in ceea ce priveste proiectele cu fonduri europene.

"In paralel cu identificarea domeniilor de finantare, a criteriilor de eligibilitate pentru beneficiari si activitati, asteptam propuneri de instituire a unor scheme de sprijin pentru imprumuturi si garantii pentru asigurarea finantarii proiectelor in functie de specificul fiecarui domeniu de finantare", a explicat oficialul.

O alta asteptare se refera "la dezvoltarea de noi instrumente financiare inovative, mai generoase ca abordare fata de actuala perioada. Prin urmare, asteptam o colaborare mai intensa si un interes mai ridicat din partea sistemului bancar", a subliniat Orban.

Cea de-a treia dorinta a autoritatilor consta intr-o implicare "mai accentuata a bancilor in sistemul de implementare a instrumentelor structurale, ceea ce va presupune inclusiv - pe baza de licitatie - acreditarea unor banci ca organisme intermediare private. Este o schimbare semnificativa, as putea spune o adevarata revolutie in gestiunea fondurilor comunitare, dar este absolut necesara de a fi facuta", a punctat ministrul.

Pentru urmatorul cadru financiar, Comisia Europeana "va oferi solutii deja pregatite, deja formulate privind accesul la aceste instrumente financiare instituite la nivelul UE si modele pentru fonduri regionale si nationale.

CE intentioneaza sa prezinte un cadru mai clar pentru punerea in aplicare a acestor initiative si care sa abordeze ambiguitatile care, din pacate, mai persista in prezent, consolidand in special certitudinea juridica pentru toate partile implicate", a spus Leonard Orban, adaugand ca "instrumentele financiare sa poata fi utilizate pentru toate tipurile de investitii si beneficiari, ceea ce reprezinta o extindere semnificativa a posibilitatilor de utilizare a acestor instrumente. Aceste intrumente vor putea fi combinate cu granturi, subventionarea dobanzii si contributii la comisioanele de garantare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#implementare instrumente structurale banci, #autoritati implicare banci, #leonard orban , #Banci Romania