Ghetea: Constituirea unei banci a statului ar fi neproductiva

Joi, 02 Februarie 2012, ora 15:59
1880 citiri
Ghetea: Constituirea unei banci a statului ar fi neproductiva
Radu Ghetea, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Constituirea unei banci a statului ar fi neproductiva in prezent, in conditiile in care aceasta ar deveni competitiva abia peste trei ani si, in plus, ar diminua resursele pentru CEC Bank si Eximbank, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Daca noi incercam acum sa facem o banca noua, a statului, ca nu exista alta posibilitate, parerea mea este ca se vor diminua si posibilitatile de sprijin pentru CEC Bank si Eximbank, fara posibilitatea de a avea efecte imediate. Poate in timp noi vom avea efecte si ar fi bine si pentru competitie sa avem doua sau trei banci de stat puternice.

Daca se ia o hotarare sa se creeze Banca Industriilor sau Banca Agriculturii, acestea vor fi competitive abia peste trei ani. Atunci poate ar fi mai bine sa consolidam ceea ce avem. Nu exclud preluare de stat a unor banci existente, daca se ajuge la ideea ca trebuie, dar ca sa facem o banca noua, parerea mea este ca ar fi neproductiv in acest moment pentru ca rezultatele vor aparea mult prea tarziu si exista tensiuni care ar duce banca intr-o directie gresita", a declarat Radu Gratian Ghetea, in cadrul conferintei "Romania in 2012 - perspective economice", organizata de Medien Conferences, intrebat fiind despre oportunitatea infiintarii unei banci specializate.

Ghetea: O banca se face greu in conditii de boom economic in lume si in Romania

De asemenea, Radu Ghetea a declarat ca bancile care s-au creat in Romania s-au consolidat si au devenit banci care "sa conteze" dupa zece ani, acesta fiind cazul unei banci la care a lucrat si la care suportul actionarilor cu bani, cu know-how si cu tot ce trebuie "a fost extraordinar".

"In prezent, in Romania nu avem banci specializate. As vrea sa spun ca din punctul meu de vedere in ultimii 20 de ani s-a demonstrat ca nu mai este cazul sa avem banci specializate. Sa luam cazul CEC Bank, care daca ramanea cu creditarea persoanelor fizice, asa cum a fost construita de la Cuza incoace, probabil ca acum nu as fi avut ocazia sa vin aici ca presedinte al unei banci pentru ca banca ar fi avut mari probleme.

Ati vazut ce s-a intamplat cu bancile agricole din toata lumea. Sunt ani mai buni pe creditare la persoane fizice si atunci trebuie sa fii pregatit pentru asa ceva. Vin acum parteneriatele publice private si, daca nu ai niste departamente puternice de crediatre si de finantarea proiectelor mari, nu intri in competitie", a spus Radu Ghetea.

El a declarat ca, din punctul sau de vedere, banca comerciala universala este ceva "mai nimerita" ca organizare sau ca necesitate si siguranta de supravietuire a bancii respective, in acest context.

#radu ghetea, #banca de stat, #cec bank , #Banci Romania