Fuziune "de bronz" intre EFG Eurobank si Alpha Bank, pentru Romania

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:47
2642 citiri
Fuziune "de bronz" intre EFG Eurobank si Alpha Bank, pentru Romania

Fuziunea dintre EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank se va materializa in cea mai mare consolidare inregistrata, pana acum, pe piata bancara din Romania, in conditiile in care "banca rezultat" se va afla pe locul al treilea, dupa numarul de active.

Institutia bancara care va rezulta se va numi Alpha Eurobank, scrie Bloomberg, si se va afla, pe piata locala, pe al treilea loc, dupa BCR si BRD.

Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la

compania formata prin fuziune, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, mai aminteste publicatia citata.

Noul grup bancar va avea active in valoare de 150 de miliarde de euro, opt milioane de clienti, peste 2.000 de filiale si depozite constituite in valoare de 80 de miliarde de euro, mai noteaza Bloomberg.

Cele doua grupuri grecesti estimeaza ca, dupa fuziune, vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut. De asemenea, dupa fuziune se va forma cel mai mare creditor din Grecia si din Europa de Sud-Est.

"Noul grup se va bucura de o prezenta remarcabila in Sud-Estul Europei, cu o retea globala de peste 1.300 de sucursale in opt tari si va ocupa una din primele trei pozitii pe pietele din Bulgaria, Cipru, Romania si Serbia", se arata intr-un comunicat lansat de cele doua banci si citat de Newsin.

Atat Alpha Bank, cat si Bancpost, subsidiara EFG pe piata locala, sunt implicate in programul guvernamental Prima Casa. Prima banca precizeaza ca dobanda este variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 4%. De exemplu, pentru un credit de 42.500 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in prezent este de 233,88 euro.

Bancpost practica o dobanda similara, iar rata pentru un imprumut imobilar, contractat prin Prima Casa incepe de la 351 de euro.

Grupul elen Alpha Bank este prezent pe piata romaneasca prin Alpha Bank Romania, Alpha Finance Romania, Alpha Leasing Romania IFN, Alpha Advisory Romania si Alpha Insurance Brokers.

Grupul financiar elen EFG Eurobank este prezent pe piata din Romania, pe langa Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Fuziunea celor doua grupuri poate fi privita ca o alianta de criza, in conditiile in care pe piata elena, bancile sunt grav afectate. De asemenea, fuziunea EFG Eurobank cu Alpha Bank ar putea fi primul pas din mult-anticipatul proces de consolidare a sistemului bancar grecesc, considerat unul dintre cele mai fragile din zona euro dar si din Europa.

De altfel, chiar guvernul condus acum de Lucas Papademos a indemnat bancile din Grecia sa recurga la fuziuni si achizitii pentru a putea accesa mai rapid credite.

Bancile din statul elen au fost afectate de retrageri masive de depozite, de reducerea ratingului de tara si de cresterea creditelor neperformante.

#fuziune alpha bank bancpost, #fuziune banci, #sistem bancar romania , #Banci Romania