Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch acorda sistemului bancar din Romania un indicator de risc scazut

Fitch acorda sistemului bancar din Romania un indicator de risc scazut


Fitch atribuie sistemului bancar din Romania un indicator de risc macro-prudential (MPI) '1' (nivel scazut de risc), se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

Indicatorul evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la '1', pentru un nivel scazut de risc, la '3', pentru un nivel mare de risc.

De asemenea, Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul 'bb', pe o scara de la 'aa' (foarte ridicata) la 'f' (foarte scazuta).

Fitch a revizuit in crestere indicatorul ce evalueaza calitatea sistemului bancar din Japonia, Bolivia si Grecia, la 'a', 'bb' si, respectiv, 'b' si a retrogradat Slovenia si Ciprul la 'ccc' si 'f', in urma crizelor bancare din aceste state.

Creditarea pe plan mondial ar putea creste anul acesta la 4%, dupa un avans de 2,5% in 2013, deoarece declinul creditarii in Europa emergenta si in statele dezvoltate s-a incheiat, in timp ce pe pietele emergente continua cresterea, desi intr-un ritm mai lent, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.

In 2011, creditarea pe plan mondial a inregistrat o expansiune de 4%, dupa nivelul record de 5,5% in 2010, apreciaza Fitch.

Pe baza recentei cresteri a creditarilor si a perspectivelor, indicatorul de risc macro-prudential (MPI) va continua tendinta de scadere.

Un avans de 1% al creditarii reale in statele dezvoltate ale lumii este estimat pentru acest an de agentia de evaluare financiara. In 2012 s-a inregistrat un declin de 1% al creditarii reale in statele dezvoltate ale lumii, al doilea an succesiv de scadere.

O tendinta similara de declin usor, urmat de o expansiune slaba, este evident in Europa emergenta, in timp ce in restul lumii creditarea ramane robusta, desi a incetinit.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1648 ori