Dochia: Procesul de restructurare al bancilor va continua si in 2013

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:07
2139 citiri
Dochia: Procesul de restructurare al bancilor va continua si in 2013

Anuntul BCR de a disponibiliza 1600 de angajati si a inchide 64 de unitati bancare face parte dintr-un proces demarat deja de mai mult timp, care va continua probabil si in 2013, afirma Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general BRD.

"Este o parte a unui proces care a inceput de mai multa vreme si probabil va continua si in 2013, un proces in care bancile si-au schimbat directia fata de anii trecuti cand se extindeau, isi mareau reteaua si angajau personal. Acum au inceput sa-si restranga reteaua si sa dea afara personal", a declarat Dochia pentru Business24.

Presedintele BCR Tomas Spurny a declarat, luni, in legatura cu disponibilizarile din cadrul acestei banci ca "Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca".

BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013

Exista doua motive principale pentru aceasta situatie, crede analistul financiar.

Pe de-o parte, bancile se confrunta cu o reducere a activitatii, si, "poate ca mai important decat atat, reducerea perspectivelor privind activitatea din sectorul financiar", arata Dochia.

Pe de alta parte, creditele neperformante si incapacitatea de atingere a indicatorilor financiari, faptul ca "jumatate din sectorul bancar este in pierdere de cativa ani", au dus la nevoia de reducere a cheltuielilor, inclusiv de a face disponibilizari, potrivit fostului director BRD.

Restructurarea retelei nu este o solutie pentru bancile mici

Daca pentru bancile mari redimensionarea retelei reprezinta o cale de reducere a cheltuielilor, bancile mici nu pot face acest lucru, deoarece acest lucru ar ajunge sa echivaleze cu incetarea activitatii, precizeaza Dochia.

La bancile mari concedierile vor afecta in special sectorul de retail si se va restrange activitatea de creditare pentru persoane fizice si IMM-uri. Cel mai putin afectat va fi segmentul care se adreseaza firmelor mari.

Disponibilizarile vor ajunge si la centrala bancilor, dar acolo este vorba de "un proces treptat si mai putin spectaculos", pentru ca se pot restructura mult mai putine posturi, a concluzionat Aurelian Dochia.

#concedieri sector bancar Romania, #concedieri BCR, #reduceri personal BCR, #inchidere sucursale BCR, #redimensionare retea banci Romania , #Banci Romania