Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dobanzile creditelor in lei au coborat la nivelul celor in valuta. Care este moneda de imprumut in 2014

Dobanzile creditelor in lei au coborat la nivelul celor in valuta. Care este moneda de imprumut in 2014


Dobanzile creditelor in lei au coborat aproape de nivelul celor in euro, iar introducerea posibilitatii de conversie a monedei unui imprumut creeaza premisele unei cresteri pronuntate a cererii de credite in lei in acest an. Business24 a discutat cu analistii financiari, pentru a afla care ramane cea mai avantajoasa moneda pentru contractarea unui credit in 2014.

"Exista o reticenta din partea oamenilor in a se imprumuta pentru ca exista o incertitudine cu privire la evolutiile viitoare, daca piata isi revine si daca incepem sa avem un consum mai bun" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Inca de anul trecut, analistii estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.

Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinta folosit la imprumuturi) a scazut la 2%. Daca se adauga marja bancii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezulta un cost al creditului ipotecar in lei de 5,7%. La varianta in euro, EURIBOR la trei luni plus o marja de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezulta un cost de 5,9%.

Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii expunerii la riscul valutar: conversia creditelor din valuta in lei, un drept castigat de clienti la finalul anului trecut, in urma votului Parlamentulului European.

Conversia creditelor in lei, la mana clientilor

Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Directiva 0541/2013 a Parlamentului European (PE) se refera la posibilitatea consumatorilor de a trece la conversia creditului din moneda straina in momenda nationala sau in oricare alta, la alegerea imprumutatului.

Daca in trecut conversia era oferita de catre banca cu titlu de beneficiu, acum, prin noua modificare acest lucru apare ca o obligatie directa pentru banca si fara posibilitate de modificare.

"Este o masura, care din punctul meu de vedere trebuia luata de mai mult timp si ar fi trebuit sa fie vizibila la nivelul UE cel putin de la inceputul declansarii crizei, in 2007-2008. Este o masura pe care UE o ia nu pentru a favoriza creditorii care s-au inselat si au luat credite cu buletinul sau in valuta, ci pentru ca pe ansamblul zonei euro, zona euro neacoperind toata zona UE, existenta unor astfel de credite creeaza dificultati. Aceste dificultati pot fi de convertibilitate, dificultati de transfer si intr-o masura foarte importanta, dar pe termen mai lung, ataca unul din cele mai importante pricipii ale UE, si anume legalizarea pe cat posibil a veniturilor populatiei ca sa aduca la un nivel de trai mediu constant si sa opreasca migratia", a declarat pentru <>Business24 analistul Mircea Cosea.

Insa, punerea in practica a unei astfel de masuri nu este simpla. Este posibil ca in anumite cazuri sa existe cheltuieli suplimentare pentru cei care au credite in valuta. Tocmai de aceea, astfel de "pariuri" financiare raman nerecomandabile in viziunea analistilor care sunt sceptici in legatura cu modul in care se vor pune in aplicare aceasta directiva.

"Problema care se pune este ca o renegociere de genul asta, dar numai negociere ci si conversia, presupun niste costuri. Evident ca cel care face negocierea trebuie sa inteleaga foarte bine aceste costuri si sa cantareasca foarte bine obtiunile", sustine Dochia.

Ceea ce ramane de asemnea foarte greu de apreciat este cum vor evolua lucrurile in continuare in legatura cu cursul de schimb, dar si cu dobanzile atat la leu cat si la valuta. De asemenea, analisti dau sfaturi si in ceea ce priveste atentia acordata contractului.

"Pentru cei cu termene mai scurte, acest element nu mai intra foarte mult in considerare. Dar cei care au credite pe perioade mai lungi trebuie sa incerce sa isi faca o proiectie a acestor alternative. In primul rand cu evolutia cursului, iar in al doilea rand cu dobanzile. Sunt foarte multe contracte care au o clauza ce prevede niste costuri la incheieirea prematura a acestuia. Trebuie sa se vada daca banca aplica penalitati", afirma analistul Dochia.

Se va "paria" pe diferentialul de dobanda?

Clientii bancari cu credite ipotecare trebuie sa aiba in vedere, potrivit analistilor, ca intr-un orizont de timp sub 10 ani se va trece la moneda europeana.

"Oamenii nu vor mai face pariu pe diferentialul de dobanda....Ceea ce pare astazi o achizitie foarte buna, se poate sa fie infirmat la urmatorul ciclu economic. Pariurile de gen financiar sunt nerecomandabile. Ele pot parea atractive, dar se pot tranforma in pozitii defavorabile. Acest risc inerent pe care il avem, pentru ca nu avem finantare, trebuie platit. Nu putem dintr-o data sa ne finantam la fel de ieftin si pe moneda locala, fata de euro, mai ales ca moneda locala are intr-un fel sau altul un orizont finit de existenta. Atat creditorul cat si debitorul vor invata ca toate deciziile care apar la momente favorabile se pot transforma la un moment dat in nefavorabile", este de parere analistul financiar Adrian Mitroi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1912 ori