Cum este afectat sistemul bancar de noul tavalug fiscal. Vezi cum va fi influentata creditarea

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:23
2966 citiri
Cum este afectat sistemul bancar de noul tavalug fiscal. Vezi cum va fi influentata creditarea

Recentele taxe si impozite, introduse sa "hraneasca" sistemul bugetar, au creat incertitudinii in ceea ce priveste vulnerabilitatea sistemului bancar vis-a-vis de sistemul fiscal.

Noile taxe, dar si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei ar putea sa afecteze atat direct, cat si indirect sistemul bancar, sustin specialistii contactatii de Business24.

"Cu siguranta exista un impact atat direct, cat si indirect atunci cand vine vorba de taxe sau accize marite" a declarat economistul ING Bank, Mihai Tantaru.

In ce masura poate fi afectat sistemul bancar

Din punctul de vedere al analistilor, exista efecte nuantate "pe diverse ramuri si diversi operatori economici". Intr-o prima perspectiva, impactul este negativ asupra economiei, insemnand cel mai probabil o incetinire a revenirii economice.

"Evident ca toate modificarile si impactul pe care acestea il au asupra economiei ar putea sa afecteze indirect si sistemul bancar, deoarece sunt vreo cateva sute de milioane de euro care dispar din economie si se indreapta direct catre bugetul de stat. Odata ce dispar din economie, insemna ca dispar si din sistemul bancar. Astfel, circulatia prin sistemul bancar se va diminua cu aproximativ 500 de milioane euro" a declarat pentru Business24 analistul eonomic Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei a parut usor mai putin pesimista asupra perspectivei economice, insa in acelasi timp, nu a parut foarte ingrijorata de efectele eventualelor cresteri ale accizelor. "Intr- o buna masura, poate fi surprinsa" sustine economistul ING.

"Orice crestere a pretului benzinei conduce la efecte de runda a doua, adica la cresterea pretului pe intregul palier al consumului. Bunurile tranzactionabile sufera in general de o crestere a pretului si astfel putem asista la o inflatie mai mare", completeaza Mihai Tantaru.

Efectele unei inflatii mai ridicate s-ar putea traduce, din punctul de vedere al analistilor, in disponimilitate pentru consum si pentru plata datoriilor ceva mai mica, ceea ce va inseamna ca traiectoria nefavorabila a creditarii va continua pentru mai mult timp.

Avand in vedere ca va exista un impact asupra preturior, implicit va exista si asupra populatiei, urmand sa aiba efect si asupra creditelor neperformante, a caror pondere in totalul creditelor acordate de banci a ajuns la pragul de 21,56%.

Adrian Mitroi (CFA): "Eu vad partea plina a paharului"

Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania) sustine insa ca nu exista doar efecte critice ale unor taxe mai mari, ci si beneficii.

"Eu nu vad doar partea goala a paharului, vad si beneficii ale acestor taze. Procesul de dezinflatie reusit pana acum este un rezultat al disciplinei financiare impuse de catre finantatorii institutionali. Faptul ca suntem in management de deficit are si beneficii. Cel mai mare minus este ca managementul deficitului nu ajuta prea mult la cresterea economica, in schimb inseamna disciplina, inseamna politici precaute, fiscale si monetare, inseamna o banca centrala care are confortul sa puna, pe langa politicile fiscale care sunt restrictive, si o nuanta de politici monetare acomodativa, adica sa compenseze strictetea fiscala cu un pic de relaxare monetara" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi.

Politica monetara va fi obligata sa compenseze strictetea fiscala, insemnand un suport dat la credite si la serviciul datoriei, iar creditele noi vor fi mai atragatore si mai ieftine, considera secretarul general al CFA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar romania, #sistem fiscal, #taxe impozite Romania, #crestere economica romania , #Banci Romania