Criza bancara din Bulgaria nu afecteaza Romania - analiza

Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:26
2117 citiri
Criza bancara din Bulgaria nu afecteaza Romania - analiza

Problemele din sectorul bancar al Bulgariei au provocat reactii limitate in statele emergente europene, precum Romania, Serbia, Ungaria si Croatia, analistii estimand ca este putin probabila o extindere a crizei, care a scos in relief dificultatile cu care se confrunta sectorul financiar din Europa de Est, se arata intr-o analiza a CNBC.

Desi pietele trateaza situatia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, sectorul financiar bulgar se confrunta cu o problema comuna in regiune: cresterea ratei creditelor neperformante (NPL). Bancile din Croatia, Romania si Ungaria, precum si cele din Bulgaria, sunt afectate de cresterea nivelului imprumuturilor neachitate, in urma boom-ului creditarii anterior crizei financiare din 2008-2009. Problemele au sporit din cauza inaspririi conditiilor de creditare in urma crizei iar bancile mama din Europa Occidentala nu au mai dorit sa rostogoleasca liniile de creditare ale subsidiarelor sale din Europa de Est.

In Bulgaria, rata creditelor neperformante era de 16,6% din totalul imprumuturilor, conform celor mai recente date ale Bancii Mondiale, comparativ cu 21,6% in Romania, 15,4% in Croatia si doar 5% in Slovacia si Polonia.

"Vulnerabilitatile cu care se confrunta bancile din regiune au scazut in ultimii trei ani dar nu au disparut. Prin urmare nu ar fi surprinzator sa vedem in urmatorii ani si alte falimente bancare, din cand in cand. Aceste evolutii ar putea avea loc in acele tari cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Romania si Croatia", a apreciat William Jackson, economist specializat pe piete emergente la Capital Economics.

Sistemele bancare din Europa emergenta sunt dominate de institutii de creditare din Europa Occidentala, ceea ce a lasat institutiile vulnerabile la socurile din Europa, apreciaza analistii.

Dificultatile din Bulgaria amintesc de vulnerabilitatile Europei

La fel ca in tarile vecine, primele doua mari banci din Bulgaria sunt subsidiare ale unor institutii de creditare din Europa Occidentala. UniCredit Bulbank face parte din grupul bancar italian UniCredit SpA iar DSK Bank este o subsidiara a OTP Bank din Ungaria.

In acest context, analistul Simon Maughan, de la OTAS Technologies, a afirmat ca dificultatile din Bulgaria amintesc la momentul potrivit de vulnerabilitatile Europei.

"Industria bancara europeana ramane fragila si ne arata ca cea mai mare slabiciune cu care se confrunta economiile din Europa Occidentala o reprezinta sistemele lor bancare", avertizeaza Simon Maughan.

"In ultimii sase ani, bancile comerciale au fost calcaiul lui Ahile, atat in Bulgaria cat si in restul Europei de Est. Asta explica de ce Europa emergenta a fost cea mai slab performanta regiune emergenta de la criza din 2008-2009", sustine William Jackson.

Luni, Fondul Monetar International a anuntat ca este gata sa ajute Bulgaria, tara care trece printr-o criza bancara, chiar daca, potrivit institutiei financiare internationale, sectorul financiar din tara vecina este bine capitalizat.

Sistemul financiar bulgar trece printr-o criza ca urmare a lipsei de incredere provocata de decizia clientilor Corpbank, a patra mare banca a tarii, de a veni in numar mare la ghiseele banci pentru a-si retrage economiile, dupa ce in presa au aparut articole cu privire la insolvabilitatea sa iminenta. Bulgarii au inceput sa isi retraga economiile si de la First Investment Bank (FIB), a treia banca a tarii, chiar daca au fost asigurati de Guvern si de Comisia Europeana ca banii lor sunt in siguranta.

"Sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat si are lichiditati suficiente", a adaugat purtatorul de cuvant al FMI, care a salutat, de asemenea, raspunsul rapid al autoritatilor de la Sofia si Bruxelles pentru a pune capat panicii. Comisia Europeana a acordat Bulgariei o linie de credit de 1,7 miliarde de euro pentru a asigura suficienta lichiditate in sistemul bancar bulgar.

In prezent, exista 29 de banci comerciale care opereaza in Bulgaria, iar bancile straine controleaza aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre bancile straine cu operatiuni in Bulgaria se numara UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG si Alpha Bank. Depozitele bancare in moneda locala si valuta sunt garantate pana la 196.000 de leva (100.000 de euro).

#criza Bulgaria, #banci romania, #probleme sector bancar Bulgaria , #Banci Romania