Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza a lovit si in bancheri: 11.000 de functionari romani concediati in ultimii 4 ani

Criza a lovit si in bancheri: 11.000 de functionari romani concediati in ultimii 4 ani


Sistemul bancar din Romania numara 72.000 de angajati in decembrie 2008, insa doar 60.700 mai lucrau in industrie la finalul anului 2012, a declarat Petre Bunescu, vicepresdinte al Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Reducerea numarului de angajati este pusa si pe seama restrangerii activitatii bancare in teritoriu. Circa 850 de unitati bancare au fost inchise in ultimii patru ani.

Reprezentantii BCR anuntau, anul trecut in decembrie, ca vor sa limiteze pierderile si ca vor face concedieri masive in 2013.

Presedintele bancii Tomas Spurny spunea ca BCR va disponibiliza 1.600 de salariati, aproximativ 20% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice.

In 2013 vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500, conform presedintelui BCR.

Dupa doi ani consecutivi de pierderi, bancile din Romania s-au angajat in 2012 intr-un amplu proces de restructurare, incepand cu schimbarea managementului de la conducerea celor mai importanti jucatori, inchiderea a sute de unitati si concedierea a mii de angajati pana la modificarea politicii de creditare.

Concedieri si la nivel international

Valul de concedieri a lovit si bancile internationale. CaixaBank, una dintre cele mai mari banci din Spania, va disponibiliza 3.000 de persoane, restructurarile fiind necesare dupa ce grupul financiar a preluat Banca Civica si Banco de Valencia.

JPMorgan Chase este o alta banca unde se vor inregistra concedieri semnificative. Reprezentantii institutiei bancare anuntau ca alte 4.000 de persoane vor fi date afara in 2013, in contextul in care banca isi continua programul de reducere a costurilor cu un miliard de dolari.

Cele 4.000 de posturi care vor fi restructurate reprezinta peste 1% din totalul de 259.000 de angajati pe care ii are in prezent JPMorgan, se mentioneaza intr-un document al companiei, citat de Bloomberg.

Barclays da afara 3.700 de salariati

Barclays se va restructura masiv in Europa si Asia si a anuntat concedierea a cel putin 3.700 de persoane pentru a reduce costurile in fiecare an cu aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline.

Grupul financiar britanic se va concentra astfel pe activitatea din Marea Britanie, SUA si Africa, iar pana in 2015 tinteste economii de 16,8 miliarde de lire sterline, excluzand costurile exceptionale de 2,7 miliarde de lire sterline din urmatorii trei ani, arata Reuters, citat de Agerpres.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2106 ori