Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Clientii unor banci mici din Romania au mutat depozite la alte banci, pe fondul situatiei din Cipru

Clientii unor banci mici din Romania au mutat depozite la alte banci, pe fondul situatiei din Cipru


Clientii unor banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat depozitele la institutii de credit mai mari in ultimele 10 zile, considerandu-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepresedinte, cu atributii pe trezorerie si piete de capital la Raiffeisen Bank.

"In ultimele 10 zile am vazut, si sunt sigur ca si alte banci de aici, depozite venind de la alte banci, fie ca sunt banci cipriote sau grecesti sau alte banci. Mesajul pe care il primim este ca oamenii cauta banci sigure sa isi plaseze banii.

Cred ca numele jocului acum este 'siguranta banilor tai'. Vrei sa dormi bine noaptea. Este o chestiune de incredere. Atunci cand vezi ce se intampla intr-o tara precum Cipru, te gandesti sa iti muti banii unde ai o siguranta", a declarat, joi, Stewart, la un seminar.

El a mentionat ca se refera strict la situatia de pe piata bancara din Romania. Declaratia a fost facuta in contextul influentei pe care o are asupra Romaniei situatia din Cipru, unde s-a discutat in ultimele zile taxarea depozitelor din banci, masura facand parte dintr-un acord de ajutor financiar din partea guvernelor din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana.

Stewart a mentionat ca increderea in sistemul bancar din Romania a crescut in ultimii 12 ani, de cand el se afla in Romania, si considera ca aceasta evolutie a fost determinata de politicile Bancii Nationale a Romaniei.

Acordul initial de bailout convenit in urma cu 11 zile de Comisia Europeana si FMI cu Ciprul prevedea ca preconditie aplicarea unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru, la cote de 6,75% pentru sumele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru economiile care depasesc acest prag. Acordul nu a fost aprobat, insa, de Parlamentul din Cipru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1802 ori