Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cinteza (BNR): Bancile vor fi reticente cu creditele pana in toamna anului viitor

Cinteza (BNR): Bancile vor fi reticente cu creditele pana in toamna anului viitor


Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor", a declarat Cinteza la un forum bancar.

El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1249 ori