Cerere scazuta de lichiditate la licitatia repo BNR

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 12:37
1497 citiri
Cerere scazuta de lichiditate la licitatia repo BNR

Doar doua banci au mers luni la licitatia repo saptamanala organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si au imprumutat 178,3 milioane lei, suma si numarul participantilor fiind similare celor de la operatiunea derulata saptamana trecuta.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Dealerii cred ca cele doua banci imprumuta banii de la BNR la un cost de 5,25% pe an intrucat nu se pot imprumuta direct de la alte institutii de credit din piata, unde dobanzile sunt mult mai reduse.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au crescut usor, la 1,81% - 2,31% pe an, dupa ce vineri au fost la 1,65% - 2,15% pe an.

Suma injectata in aceasta saptamana este cea mai redusa incepand cu 28 iunie 2011, cand institutiile de credit au atras 9,9 milioane lei, pentru doua zile.

Incepand din 4 martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 7,33 miliarde lei si 178,3 milioane lei.

Banca centrala a reluat in luna octombrie a anului trecut limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Astfel, cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere lichiditate banci, #licitatie repo BNR, #imprumut lichiditate BNR , #Banci Romania