Ce criterii au romanii cand aleg banca la care se imprumuta

Luni, 29 Iulie 2013, ora 11:55
1680 citiri
Ce criterii au romanii cand aleg banca la care se imprumuta

Costurile, rapiditatea de acordare si reputatia unei banci sunt criteriile pe care le au in vedere romanii in momentul in care isi aleg banca la care fac un imprumut, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare www.Efin.ro.

Principalalul criteriu pentru cei mai multi dintre romani (63,16%) atunci cand aleg banca de la care sa achizitioneze un credit il reprezinta costurile.

Rapiditatea de acordare reprezinta un factor important pentru 38,6% dintre respondenti, in timp ce 15,20% iau in calcul reputatia bancii atunci cand decid sa solicite un imprumut.

Creditul de consum, preferat de majoritatea clientilor

Intrebati pentru ce ar opta daca ar fi sa aleaga intre un card de credit si un credit de consum, 64,33% dintre respondeti au ales creditul de consum.

"Acest raspuns este in concordanta cu preocuparea pentru costul creditului, tinand cont ca in majoritatea cazurilor, creditul de consum este mai 'ieftin' decat cardul de credit", subliniaza Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Peste jumatate dintre respondenti spera ca in perioada de desfasurare a contractului incheiat cu banca sa obtina reduceri de dobanzi (54,39%), iar o treime (33,33%) dintre acestia se asteapta la reesalonarea ratelor, in caz de incapacitate de plata.

1,75% dintre persoanele intervievate nu se asteapta la niciun avantaj din partea institutiilor financiare bancare sau nebancare.

Rezolvarea nevoilor curente i-ar determina pe aproximativ jumatate dintre respondenti (49,12%) sa contracteze un credit de consum, in timp ce 32,75% dintre acestia ar achizitiona un nou credit pentru a refinanta un alt imprumut.

Creditul in lei, optiunea a 92,98% din clienti

Contractarea imprumutului in moneda nationala reprezinta o optiune pentru majoritatea persoanelor intervievate (92,98%). "Pana acum, exista opinia in piata ca imprumuturile in euro sunt preferate de clienti, datorita costurilor mai mici; se pare totusi ca in ultimul timp, clientii bancilor sunt preocupati tot mai mult si de riscul valutar, nu doar de costuri", sustine Dragos Cabat.

Peste 87% dintre persoanele intervievate ar apela la serviciile unei banci pentru a solicita un imprumut, in timp ce 28,07% s-ar orienta catre o institutie financiara nebancara.

In ceea ce priveste alegerea creditului, 46,78% dintre respondenti apeleaza la sistemul traditional de selectie (mers la banci, IFN-uri), iar 46,42% la site-uri specializate.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 9-12 iulie, pe un esantion de 478 de respondenti pe baza unui chestionar structurat pe 7 intrebari cu raspunsuri multiple.

#credite banci, #costuri imprumut, #termen acordare credit, #imprumut moneda nationala , #Banci Romania