Cate credite Lombard au luat bancile de la BNR in aprilie

Marti, 08 Mai 2012, ora 15:50
1959 citiri
Cate credite Lombard au luat bancile de la BNR in aprilie

Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.

Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.

"Marimea sumelor sugereaza ca nu a fost o eroare de management al lichiditatii, ci pare mai degraba o reducere brusca a accesului la finantare, fiind posibil vorba de un participant la piata de talie mare. Asemenea evenimente neobisnuite, pe fondul unei piete in care informatiile publice sunt limitate, s-ar putea sa duca la cresterea ratelor de dobanda la termen", apreciaza Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

ING Bank: La nivelul sistemului bancar exista un deficit de lichiditate semnificativ

Valoarea totala a creditelor acordate bancilor prin Lombard sugereaza un deficit de lichiditate mediu zilnic de 480 milioane de lei.

Potrivit datelor prezentate de ING Bank, exista un deficit de lichiditate semnificativ la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 5 miliarde lei, in ultimele 5 luni, in timp ce ratele de dobanda au fost deosebit de scazute, ceea ce sugereaza ca exista o cerere de lichiditate semnificativa, care nu este satisfacuta in piata monetara si ar putea la un moment dat pune presiuni masive asupra ratelor de dobanda.

BNR acorda bancilor imprumuturi in lei si prin operatiuni repo

Banca centrala acorda bancilor imprumuturi in lei si prin operatiuni repo, iar de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie de acest tip. Cea mai mare suma a fost acordata pe 12 decembrie, cand noua banci au imprumutat 7,63 miliarde lei (1,7 miliarde euro).

La licitatiile repo din luna aprilie, majoritatea imprumuturilor au fost angajate de un numar de 4 banci, la o operatiune participand 6 banci, dupa ce in precedentele luni fondurile erau accesate in principal de 3 institutii, iar dealerii considerau ca fondurile sunt utilizate in principal pentru finantarea Ministerul Finantelor. Cresterea numarului de participanti a indicat ca unele banci au nevoie de finantare si nu pot atrage bani din piata.

La imprumuturile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la nivelul dobanzii de politica monetara.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile au mai apelat la facilitatea permanenta de creditare, Lombard, in ianuarie cand au atras doar 100.000 lei.

Insitutiile de credit nu au mai realizat imprumuturi atat de ridicate din decembrie 2009, cand au atras 24,014 miliarde lei.

Totodata, depozite overnight (scadente in ziua urmatoare) la BNR au insumat 19,49 miliarde lei in luna aprilie, cu 36,8% sub nivelul din martie. Aceste depozite au scazut treptat de la inceputul anului, in luna ianuarie insumand 66,31 miliarde lei.

Astfel, excedentul zilnic de lichiditate a fost in luna aprilie de aproximativ 650 milioane lei.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa institutiilor de credit. Bancile pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la banca centrala.

Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna aprilie o rata de 9,25% pe an la credite si de 1,25% pe an la depozite.

#banci credite BNR, #banci credite termen scurt, #BNR operatiuni repo, #credite lombard , #Banci Romania