Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii au acumulat restante la banci de 10 miliarde de lei

Romanii au acumulat restante la banci de 10 miliarde de lei


Valoarea totala a restantelor la banci si IFN-uri acumulate de persoanele fizice a atins, in martie, 10 miliarde de lei, cu 2,4% mai mult decat cu o luna in urma.

Din aceasta suma, peste sapte miliarde de lei reprezinta restante mai vechi de 90 de zile, fiind incluse in categoria creditelor neperformante.

In ceea ce priveste valuta, peste patru miliarde de lei erau restante in euro, 3,66 miliarde in lei, 2,144 miliarde lei in alte valute si circa 31,7 milioane lei in dolari SUA.

Desi valoarea a crescut, numarul restantelor este in scadere. In martie au fost inregistrate 962.366 de restante, cu 7.521 mai putine (-0,7%), decat nivelul din februarie si cu 950 fata de martie 2012.

Numarul restantierilor - persoane fizice - la banci si IFN-uri a scazut in luna martie 2013 la 699.600, fiind mai mic cu 6.142 persoane fata de nivelul de luna precedenta, dar in crestere cu 12.946 persoane decat cel inregistrat in martie 2012, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Restantele firmelor se ridicau in martie la aproximativ 20 de miliarde de lei.

O ameliorare a situatiei in care se afla datornicii ramane doar la nivel declarativ

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, considera, potrivit unor declaratii de anul trecut, ca nu toti clientii cu restante ar trebui tratati la fel de aspru si ar trebui redusa perioada de interdictie pentru accesarea unui credit, de patru ani, aplicata rau-platnicilor care ajung in Biroul de Credit.

"Personal cred ca cei care au dat dovada de constiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui sa poata beneficia de clementa", a spus Ghetea, in vara anului trecut, la un seminar privind retail bankingul.

El a precizat atunci ca nu a discutat cu ceilalti bancheri, dar va propune o discutie in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, unde Ghetea detine pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie. El a mai adaugat ca o decizie va fi luata dupa consultari si cu Banca Nationala a Romaniei.

Totusi, autoritatile nu au venit cu nicio propunere oficiala in acest fel.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1463 ori