Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la patru miliarde de lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce, in ultimele doua saptamani, a introdus praguri de sase si, respectiv, cinci miliarde lei.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

In urma cu doua saptamani BNR a decis prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Astfel, banca centrala a acordat bancilor sase miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat partial in ultimele doua saptamani de decizia BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4852 lei/euro in sedinta de vineri.

Astfel, leul a recuperat mare parte din deprecierea de 4,4% inregistrata de la inceputul lunii iulie si pana pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat inca inainte de anuntul privind limitarea sumei disponibile pentru banci la 5,04% - 5,54% pe an, de la 4,93% - 5,43% vineri.

Dobanzile au revenit vineri aproape de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an, dupa ce anterior au fost peste acest nivel ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le imprumuta bancilor comerciale prin licitatia repo.

BNR a imprumutat luni 13 banci cu patru miliarde lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 13 banci cu patru miliarde lei, pentru o saptamana, cererea institutiilor de credit fiind de 3,7 ori mai mare, de 15 miliarde lei.

La operatiunea precedenta, un numar de 15 banci au atras cele 5 miliarde lei de la banca centrala, iar cererea a fost de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.

BNR plafoneaza din nou suma cu care imprumuta bancile

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1352 ori