BNR lupta pentru leu. Suma cu care imprumuta bancile, din nou redusa

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 14:12
1375 citiri
BNR lupta pentru leu. Suma cu care imprumuta bancile, din nou redusa

BNR a limitat pentru a noua saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si a pastrat la 4 miliarde lei suma disponibila, desi pe piata dobanzile practicate de banci au atins saptamana trecuta cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scaderii plafonului.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Dupa ce BNR a scazut saptamana trecuta plafonul de la sase la patru miliarde de lei, unele banci au inceput sa ridice dobanzile. Astfel, dobanzile pentru sumele atrase pe termen de pana la o saptamana au urcat peste 6% inca de miercuri, atingand cele mai ridicate niveluri din acest an.

Pe de alta parte, cursul de schimb a coborat joi la cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

Cresterea dobanzilor este determinata in principal de un deficit de lei din piata, dupa reducerea plafonului la 4 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 6 miliarde lei si 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Anuntul mentinerii plafonului la 4 miliarde lei in cadrul repo nu a influentat vizibil cursul de schimb si dobanzile practicate de banci. Astfel, cursul a ramas la 4,5165 - 4,5185 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de tranzactionare.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 6,01% - 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, in scadere foarte usoara fata de nivelurile de joi, de 6,03% - 6,53% pe an.

#imprumuturi BNR, #licitatii repo BNR, #plafon licitatii repo, #deficit lei piata, #cerere lei piata, #lichiditate banci comerciale , #Banci Romania