BNR, despre BASEL III: Romania, incotro?

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 12:15
5004 citiri
BNR, despre BASEL III: Romania, incotro?

Termenul limita pana la implementarea reglementarilor Basel III se apropie, iar institutiile financiare fac eforturi pentru a te informa cu privire la noile reglementari cat si cu privire la impactul acestor schimbari.

Specialisti de la BNR, Comisiile de specialitate din ARB, KPMG, UE, BCR, UBR vor dezbate acest subiect in cadrul conferitei "Romania, incotro? Provocarile noului acord BASEL III", care va avea loc in 5 aprilie 2012..

Acordurile Basel III sunt nascute din mijlocul crizei financiare internationale, din framantarile generate de amplitudinea, profunzimea si extinderea geografica a crizei.

Mai multe summit-uri ale Grupului "celor 20" tinute neobisnuit in mai putin de un an, au generat un set de cerinte noi si cuprinzatoare pentru activitatile pe pietele financiar-bancare internationale - actori, instrumente, proceduri, institutii.

Summit-urile si au impus o munca sustinuta din partea si in cadrul Comitetului de supraveghere bancara de la Basel, concretizata in doua mari documente-cadru, care reprezinta noile standarde de reglementare globala privind adecvarea de capital si lichiditatea bancilor, avand orizontul de timp al inceperii implementarii oficiale la 1 ianuarie 2013, cu masuri pregatitoare chiar in aceasta perioada!

Aceste standarde stabilesc, la nivel de micro si macroprudential, cerinte de capital superioare si de o mai buna calitate, pentru o mai buna gestiune a riscurilor, introducerea unui raport de manevra (leverage) menit sa stopeze cerintele bazate pe riscuri, masuri privind acumularea de capital pentru perioadele de stres si introducerea a doua noi standarde de lichididate.

Pe baza acordurilor Basel III, Uniunea Europeana insasi este in curs de dezvoltare a unui cadru nou de reglementare a activitatilor pe piata financiar-bancara si de capital.

Iata asadar o sarcina majora primordiala pentru banci, care vad deja o dublare a eforturilor pe care trebuie sa le faca in perioada imediata pentru a se conforma noilor cerinte de adecvare a capitalului.

Intr-o asemenea perspectiva, institutiile au considerat necesara o abordare complexa a schimbarilor fundamentale introduse de Basel III si in cadrul sectorului financiar-bancar din Romania, in cadrul unui ciclu de conferinte si seminarii dedicate.

Prima conferinta, organizata la 5 aprilie 2012, va aborda aspectele de noutate din schimbarile operate la nivel global si european, urmand ca la 25 octombrie 2012 sa fie organizata o a doua conferinta, dedicata analizei impactului implementarii Basel III in Romania.

Pe agenda intalnirii se numara noile abordari si reglementari aduse de noul acord Basel III precum si schimbarile aduse in sistemul bancar de implementarea Basel III, schimbarile majore aduse de implementarea BASEL III, CRD IV si implementarea la nivel european a cerintelor Basel III, Schimbarea de paradigma in implementarea prudentiala bancara la nivelul UE.

De asemenea, se va vorbi despre pregatirea bancilor pentru Basel III, despre perspectiva investitorilor asupra Basle III. despre impactul Basel III asupra modelului de business al institutiilor de credit, despre impactul Basel III asupra sectorului public, dar si despre procesul securitizarii si exigentele adecvarii de capital.

#BNR Basel III, #schimbari Basel III, #conferinta Romania incotro , #Banci Romania