BNR a imprumutat zece banci cu 6 miliarde lei

Luni, 06 August 2012, ora 16:39
1208 citiri
BNR a imprumutat zece banci cu 6 miliarde lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni zece banci comerciale cu sase miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.

BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult sase miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile

Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Potrivit dealerilor, suma de 15,1 miliarde lei se datoreaza si supralicitarii de catre unele banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.

Saptamana trecuta, BNR a imprumutat luni opt banci comerciale cu 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro).

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,84% - 5,33% pe an. Dupa operatiunea repo, acestea au urcat la 5,2% - 5,7%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR imprumut banci, #BNR operatiuni repo, #BNR imprumut banci luni , #Banci Romania