Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a imprumutat patru banci cu 1,465 miliarde euro

BNR a imprumutat patru banci cu 1,465 miliarde euro


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat marti patru banci cu 6,411 miliarde lei (1,465 miliarde euro), pentru sase zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an.

Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat. Scadenta pentru aceasta operatiune a fost stabilita pentru luni.

Saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat trei banci cu 5,93 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), pentru o perioada de opt zile si scadenta pentru marti.
O suma mai mare decat cea de marti a fost acordata de BNR in data de 12 martie, cand patru banci au imprumutat 6,724 miliarde lei (1,544 miliarde euro).

BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo, incepand cu 17 octombrie. Majoritatea licitatiilor au fost organizate luni, iar ziua a fost uneori modificata daca perioada de imprumut cuprindea zile nebancare sau libere.

Dealerii isi mentin ipotezele potrivit carora aceste imprumuturi sunt in continuare angajate fie de banci care nu pot atrage bani din piata, fie de banci care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor.

Singura licitatie pentru titluri de stat programata pentru aceasta saptamana va avea loc joi, cand Finantele vor sa imprumute 500 milioane lei, prin vanzare de emisiuni cu scadenta pe cinci ani.
Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut usor, de la 2,12% - 2,62%, la 2,49% - 2,99%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 927 ori