BNR a imprumutat 17 banci cu 9,99 mld. lei. Subscrierile au ajuns la un nou record

Luni, 04 Februarie 2013, ora 15:10
1457 citiri
BNR a imprumutat 17 banci cu 9,99 mld. lei. Subscrierile au ajuns la un nou record

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 17 banci cu suma de 9,99 miliarde lei, foarte usor sub plafonul ridicat la 10 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au urcat la un nou maxim istoric, cumuland 38,496 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Banca centrala a majorat atat saptamana trecuta, cat si in aceasta saptamana, sumele disponibile in licitatia repo, la 9 miliarde lei si, ulterior, la 10 miliarde lei. Aceasta este a 18-a saptamana consecutiva in care banca centrala a limitat imprumuturile acordate prin repo.

La licitatia de saptamana trecuta au participat tot 17 banci, iar sumele licitate au atins un record de 37,52 miliarde lei. Acel nivel a fost depasit doar luni, cand subscrierile bancilor urcat la 38,455 miliarde lei.

In precedentele doua saptamani plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar anterior, in perioada 26 noiembrie - 7 ianuarie, suma a fost limitata la 4 miliarde lei. Majorarea sumei la 6 miliarde lei a venit dupa ce BNR a anuntat intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

#licitatie repo BNR, #imprumuturi banci BNR, #plafon repo , #Banci Romania