BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:45
2651 citiri
BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013

BCR va disponibiliza 1.600 de salariati, aproximativ 20% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice, dar va continua cresterea prin stimularea tranzactiilor bancare si concentrarea pe lei, anunta presedintele bancii Tomas Spurny.

Astfel, vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500.

Presedintele executiv al BCR a precizat ca in urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune, in acest moment, o reducere a costurilor, tinta fiind de 250 de milioane lei in urmatorii doi ani.

El a aratat ca strategia de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani a fost aprobata recent, asa incat planul de restructurare nu a fost inca negociat cu cele trei sindicate din banca.

"Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca", a continuat Spurny.

Desi a recunoscut ca a venit in BCR pentru a restructura banca, Spurny spune ca nu este un "profesionist" al restructurarii sau un adept exclusiv al unor asemenea masuri, aratand ca in Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investitii, iar banca pe care a construit-o in Slovacia are in prezent o cota de piata de 15%.

Erste a investit 9,3 miliarde de euro

El a amintit ca Erste a investit in Romania circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumatate din imprumuturile atrase de la institutiile financiare internationale, si se plaseaza astfel ca cel mai mai sustinator privat al economiei romanesti.

Spurny sustine ca BCR va reveni pe crestere, in a doua parte a anului viitor, si estimeaza ca 2013 va fi un an greu pentru sistem, cu un avans modest, de numai o cifra, in linie cu cresterea PIB.

Oficialul BCR estimeaza insa o revenire mai puternica a afacerilor incepand cu 2014, cu rate de 3,5-4-6% pe partea de retail si de 7-9% pe segmentul corporate.

In ceea ce priveste regandirea afacerilor prin promovarea finantarii in lei, seful BCR spera ca modelul va fi urmat de intreaga piata, mai ales ca ultimii patru ani au demonstrat ca procesul de convergenta pe care au mizat bancherii in perioada precriza nu este atat de rapid si nici nu sunt perspective rapide de imbunatatire.

Spurny sustine ca toate modelele de afaceri ale bancilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce in conditiile actuale nu se intrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este in prezent de 6.700 de euro.

Principalele activitati ale grupului BCR sunt derulate de banca. Grupul mai este prezent in Romania prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinte, BCR Pensii, BCR Chisinau si BCR Partener Mobil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#concedieri BCR, #disponibilizari BCR, #restructurare BCR, #BCR concentrare lei, #inchidere sucursale neprofitabile BCR, #reducere costuri BCR , #Banci Romania