Bancile comerciale evita reglementarile BNR, pentru ca...pot

Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:01
2055 citiri
Bancile comerciale evita reglementarile BNR, pentru ca...pot

Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns chiar si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care sustine ca bancile sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile, iar BNR nu prea are ce le faca.

Bancile comerciale din Romania sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile din sistem, acestea nefiind ale bancilor mama, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Nu spun ca bancile comerciale sunt mai inteligente decat Banca Nationala, dar sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile. Daca nu sunt reglementari ale bancilor mama, atunci exista o mare problema pentru BNR sa oblige aceste banci sa respecte aceste reglementari. In Romania, multe portofolii de credite au fost externalizate", a afirmat Mugur Isarescu.

Bancile se adapteaza la orice situatie

Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca un guvernator de banca centrala nu ar trebui sa faca astfel de declaratii, chiar daca acesta au acoperire si ca Mugur Isarescu "da dovada de oboseala" cand face astfel de afirmatii.

Ionescu spune ca Mugur Isarescu are o problema de perceptie si a dat dovada de slabiciune, prin aceasta afirmatie. El sustine ca bancile straine se adapteaza in orice situatie, insa nimeni nu poate spune daca si cand anume incalca bancile legislatia.

"Nu stiu daca este vorba de o incalcare a legislatiei, pentru ca este greu de probat asa ceva. Insa, ideea in sine, ca bancile au resurse sa evite reglementarile BNR da dovada de oboseala", conchide Valentin Ionescu.

Consultantul financiar este de parere ca, in ultima perioada, guvernatorul Mugur Isarescu a dat niste declaratii care nu si-au avut rostul, Ionescu facand referire in special la declaratiile privind faptul ca euro nu va ajunge la 5 lei.

"In momentul in care ai o evaluare care sa duca la o astfel de concluzie, intelept ar fi sa gasesti o metoda de contracarare, insa nu trebuie sa vorbesti in public despre asa ceva. In momentul in care incepi sa te plangi, inseamna ca ai o problema tu, nu celalalt", sustine Valentin Ionescu.

BNR a pierdut controlul situatiei

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca rade de afirmatiile guvernatorului BNR, dar cu un gust amar. El sustine ca Mugur Isarescu nu mai reuseste sa controleze situatia, asa cum a facut-o pana acum, si nu mai stie nici el ce sa spuna.

O mostra in acest sens, sustine Serbanescu, este declaratia guvernatorului legata de problema ridicata de Misu Negritoiu pe tema unui curs de 5 lei pentru un euro. "Mugur Isarescu a declarat ca "supara rau" acest curs, insa nu inteleg ce inseamna aceasta exprimare. Pe cine supara? Negritoiu a vorbit cu subiect si predicat, insa Isarescu nu prea mai are subiect si predicat", a declarat Ilie Serbanescu.

Analistul economic este ferm convins ca moneda nationala se va deprecia si mai mult in perioada urmatoare, pentru ca nu mai are cine sa mentina cursul de schimb la valori normale. "Pana acum, cursul de schimb valutar a fost tinut in viata cu banii imprumutati de la Fondul Monetar International (FMI), iar acum aceste sume ies din economie", a mai spus analistul economic.

Ilie Serbanescu este ferm convins ca nu se poate sustine un curs valutar la niveluri bune prin utilizarea rezervelor valutare ale tarii. Analistul sustine ca reducerea dobanzii de politica monetara nu va avea niciun efect asupra pietei, pentru ca niciun bancher nu se uita la ce spune Isarescu, ci la dicteaza conducerea.

"De fapt, ce inseamna acest "nu respecta reglementarile"? Adica, Mugur Isarescu a recomandat bancilor straine de la noi sa nu scoata banii din tara, insa ele au facut-o! La ce altceva sa se refere guvernatorul?", se intreaba Serbanescu.

Analistul economic sustine ca s-a ajuns la situatia asta pentru ca marea majoritate a bancilor comerciale de la noi sunt sucursale ale celor straine, si nu banci cu capital integral romanesc.

"Pana acum, s-a tot chinuit BNR sa ne convinga ca avem banci romanesti cu capital strain, nu banci straine. Pai, nu este acelasi lucru?", se intreaba, retoric, Serbanescu.

Mai mult, unele dintre aceste banci, cum este ING Bank, care sunt si mai "vocale" in relatia cu BNR, sunt doar sucursale, nici macar filiala, sustine analistul economic.

Bancile urmaresc profituri uriase

Bancile comerciale vor ca in Europa de Est sa aiba castiguri enorme. "In Europa de Est, bancile comerciale din Occident au pretentia sa investeasca un euro si sa scoata profit de zeci de euro, pentru ca daca investesc un euro si obtin doar opt euro, atunci nu mai vin", a mai spus Ilie Serbanescu.

Mugur Isarescu a precizat ca riscul de contagiune a fost redus pentru piata romaneasca, in contextul in care din sistem fac parte in principal banci straine.

"Cand urma sa intram in Uniunea Europeana am fost convins ca privatizarea bancilor de stat si intrarea bancilor straine este ceva foarte bun pentru a intra in UE. Cu 10 ani mai tarziu am constatat ca intr-un raport al economistului Nouriel Roubini, Romania avea o problema foarte mare - foarte multe banci straine in tara. Riscul de contagiune a fost redus. Nu exista o zi sa nu raspundem unor comentarii, sa raspundem la intrebarile referitoare la ce s-a intamplat in Grecia. Este ca un bombardament constant. Accept sa discut cu mass - media , dar de multe ori nu sunt sanatoase insistentele pe aceste subiecte, iar uneori nu avem noi un raspuns. In Austria, ratingul bancilor a fost scazut, iar perceptia in Romania a fost ca este dezastru. Acest lucru reprezinta o vulnerabilitate", a adaugat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvernatorul BNR Mugur Isarescu, #banca nationala a romaniei, #sistemul bancar romanesc , #Banci Romania