Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile


Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va acorda luni bancilor comerciale cel mult sase miliarde de lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Potrivit dealerilor, ca urmare a deciziei BNR, dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele ar putea urca.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,84% - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana. Dobanzile sunt in imediata apropiere a nivelurilor de vineri, de 4,83% - 5,32% pe an si similare celor de lunea trecuta.

Saptamana trecuta, opt banci comerciale au tras de la banca centrala 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Cea mai mare suma imprumutata de banci de la BNR printr-o licitatie repo a fost la 25 iunie, cand 11 banci comerciale au tras de la banca centrala 13,857 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil din luna iunie pana pe 9 iulie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de titluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara.

La licitatiile din 16 si 23 iulie sumele imprumutate de banci au coborat aproape de opt miliarde lei, iar de saptamana trecuta valorile au urcat din nou.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1319 ori