Antreprenorii sunt nemultumiti de activitatea bancilor. Ce spun bancherii?

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:06
1814 citiri
Antreprenorii sunt nemultumiti de activitatea bancilor. Ce spun bancherii?

Antreprenorii sunt nemultumiti de relatia cu bancile, pe care le acuza ca nu inteleg nevoile clientilor. La randul lor, bancherii sustin ca isi doresc o relatie cat mai buna cu mediul corporate pentru ca acesta este principala sursa pentru cresterea creditarii.

Melania Hancila, economist sef Volksbank a declarat pentru Business24 ca reprezentantii patronatelor sunt, cel mai probabil, indreptatiti sa aiba astfel de sentimente, mai ales in conditiile in care criteriile bancilor luate in calcul la acordarea unui credit au crescut.

"Este oarecum indreptatit acest sentiment, insa nu cred ca se poate generaliza. Exista disponibilitate in a da credite companiilor, normele de creditare sunt insa mult mai dure. Pana la urma si antreprenorii trebuie sa vina cu planuri de afacere mult mai concrete, mai bine conturate, ca sa convinga bancile. Chiar daca Euribor sau Robor au scazut, nu inseamna ca bancile isi mai permit sa imprumute la dobanzile practicate inaite de criza economica", a spus Hancila.

Economistul sef a adaugat ca de la sectorul corporate va veni cresterea creditarii.

"Noi ne dorim sa ne imbunatatim colaborarea cu companiile si chiar in perioada aceasta banca noastra pune accentul de dezvoltarea creditarii corporate", a adaugat Hancila.

Adrian Izvoranu, directorul Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania si-a exprimat nemultumirea privind atitudinea de superioritate a bancilor fata de antreprenori.

"Bancile nu reprezinta mediul, noi reprezentam mediul, pentru ca antreprenorii isi asuma riscuri, antreprenorii produc banii pe care ii gestioneaza bancile", a spus Izvoranu in cadrul unei conferinte de presa organizata la BNR.

Totodata, referindu-se la sistemul international de reglementari Basel, aplicat bancilor, reprezentantul organizatiei patronale a aratat ca bancile sunt protejate prin acest program, fiind astfel favorizate comparativ cu antreprenorii.

"As vrea si eu un Basel la mine la firma, care sa ma protejeze de rau-platnici. De ce eu n-am un sistem de protectie ca bancile?", s-a intrebat Izvoranu, citat de Mediafax.

El a aratat ca bancile trebuie sa inteleaga ca este necesar sa-si schimbe atitudinea, daca doresc sa aiba o relatie de parteneriat cu antreprenorii, pentru ca in caz contrar firmele gasesc alternative la sistemul "greoi" al bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatie banci antreprenori, #banci credite companii, #banci romania , #Banci Romania