Warren Buffett devine unul dintre cei mai mari actionari ai Goldman Sachs

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:18
1465 citiri
Warren Buffett devine unul dintre cei mai mari actionari ai Goldman Sachs

Miliardarul Warren Buffett va deveni unul din primii 10 actionari ai bancii americane de investitii Goldman Sachs, dupa ce a fost de acord sa schimbe garantii in valoare de miliarde de dolari in actiuni Goldman Sachs.

Potrivit termenilor unei tranzactii incheiate in timpul crizei financiare din 2008, Buffett a venit in sprijinul Goldman Sachs, dar compania sa Berkshire Hathaway a dobandit dreptul de a achizitiona 43,5 milioane de actiuni Goldman Sachs, aproximativ 9% din titlurile bancii, la un pret de 115 dolari pe actiune, pana la data de 1 octombrie anul curent, transmite Reuters.

Marti, insa, cele doua parti au anuntat revizuirea acestui acord, Berkshire Hathaway urmand sa primeasca de la Goldman Sachs actiuni care sa reflecte diferenta intre pretul original al garantiilor (115 dolari) si pretul mediu inregistrat de titlurile Goldman Sachs timp de 10 zile inmultit cu 43,5 milioane.

Actiunile Goldman Sachs au inchis sedinta de luni la cotatia de 146,11 dolari, ceea ce inseamna ca garantiile detinute de Warren Buffett au o valoare de 1,35 miliarde de dolari. La acest pret, Berkshire Hathaway va detine aproximativ 9,3 milioane actiuni Goldman Sachs, devenind unul din primii zece actionari ai bancii.

"Intentionam sa pastram o investitie semnificativa la Goldman Sachs, o firma cu care am facut prima mea tranzactie in urma cu peste 50 de ani", a anuntat Warren Buffett intr-un comunicat.

"Suntem incantati ca Berkshire Hathaway intentioneaza sa ramana un investitor pe termen lung la Goldman Sachs", a declarat la randul sau directorul bancii americane, Lloyd Blankfein.

Berkshire Hathawaya primit aceste garantii in 2008 dupa ce a investit cinci miliarde de dolari in actiuni preferentiale la Goldman Sachs. Aceste actiuni preferentiale au beneficiat de un cupon anual de 10%, ceea ce inseamna ca Buffett a castigat aproximativ 500 milioane de dolari pe an numai din dividende.

In luna martie 2011, Goldman Sachs a rascumparat aceste actiuni preferentiale de la Buffett, in schimbul unei prime. In total, de pe urma primei si a dividendelor, Buffett a facut un profit de aproape 4,7 miliarde de dolari de pe urma investitiei initiale de cinci miliarde de dolari la Goldman Sachs.

#investitii Warren Buffet, #actionari Goldman Sachs, #investitori Goldman Sachs , #Banci internationale