Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unicredit: Mecanismul European de Stabilitate ar trebui utilizat pentru recapitalizarea bancilor

Unicredit: Mecanismul European de Stabilitate ar trebui utilizat pentru recapitalizarea bancilor


Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a afirmat miercuri ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) ar trebui sa fie utilizat pentru recapitalizarea bancilor cu probleme.

Seful UniCredit nu crede ca, in acest moment, institutiile de creditare din zona euro au nevoie de lichiditati din partea Bancii Centrale Europene.

Ghizzoni a afirmat ca Mecanismului European de Stabilitate ar trebui "probabil" sa fie pus la dispozitia bancilor in unele state, o ideea sustinuta si de alte state din zona euro.

"Este un fond care este acolo pentru a garanta stabilitatea Europei. Dar trebuie sa fie o decizie adoptata la nivel european, din motive exceptionale", a declarat seful UniCredit.

Acesta a adaugat ca nu vede necesitatea ca BCE sa reia injectiile de lichiditati in sistemul bancar european. Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.

BCE analizeaza acum daca imprumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditarii catre persoanele fizice si juridice. Imprumuturile au ajutat bancile sa obtina suficiente lichiditati si au scazut costurile de imprumut pentru guvernele din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1035 ori