Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria vrea sa elimine comisioanele bancare pentru anumite retrageri de la bancomate

Ungaria vrea sa elimine comisioanele bancare pentru anumite retrageri de la bancomate


Populatia din Ungaria va putea efectua din februarie retrageri fara comisioane de la bancomate de doua ori pe luna si in limita a 150.000 forinti (circa 500 euro), a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare.

O lege in acest sens va fi adoptata, probabil, de Parlament la 11 noiembrie, urmand sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014, a spus Rogan, citat de cotidianul Portfolio. Fidesz detine majoritatea in parlamentul de la Budapesta.

Bancile nu vor putea transfera clientilor care se incadreaza in aceste conditii nici taxa de 0,6% pe care statul o impune pe toate tranzactiile financiare.

Potrivit unor estimari ale Portfolio, bancile din Ungaria ar pierde circa 40 de miliarde de forinti (aproape 140 de milioane de euro) daca nu ar putea transfera clientilor costurile taxei de 0,6% pe toate retragerile de la bancomate. Lipsa datelor statistice impiedica o estimare precisa in contextul introducerii plafonului, de 150.000 de forinti, insa pierderile de venituri ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde de forinti, scrie cotidianul.

Impactul negativ al legii privind retragerile in limita a 150.000 de forinti ar putea fi compensat partial de o eventuala scutire din ianuarie a platilor prin card de la taxa de 0,6% pe tranzactii, masura care ar incuraja populatia sa foloseasca aceasta varianta. Statul ungar ar pierde circa 5 miliarde de forinti (17 milioane de euro) daca ar renunta sa taxeze platile prin card.

Planul Parlamentului va incuraja utilizarea banilor cash, care, spre deosebire de tranzactiile prin card, faciliteaza coruptia si economia gri, scrie Portfolio. Plata taxelor este mult mai greu de evitat in cazul transferurilor electronice si platilor prin card, iar acestea pot fi mult mai usor verificate de autoritati.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Ungariei, valoarea retragerilor de la bancomate este de trei ori mai mare fata de platile directe prin card.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1959 ori