UE vrea taieri drastice ale salariilor bancherilor

Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:15
1205 citiri
UE vrea taieri drastice ale salariilor bancherilor

Uniunea Europeana se afla pe ultima suta de metri in reglementarea stricta a salariilor bancherilor din Uniune, in ciuda opozitiei Marii Britanii.

Franta sustine cererea Parlamentului European pentru limite mai stricte la bonusurile care depasesc salariul angajatilor din banci, iar o majoritate clara - inclusiv Germania - vrea un compromis, pentru a nu fi intarziate reforme ale reglementarilor privind capitalul bancilor, transmite Financial Times, citat de Mediafax.

Discutiile pentru cresterea stabilitatii bancilor intra intr-o saptamana care ar putea fi cruciala, cu Londra aproape izolata dupa aproape un an de diplomatie in culise pentru atenuarea unei campanii impotriva bonusurilor declansata de PE.

Aceasta situatie permite Irlandei, stat care detine presedintia UE in prezent, sa ceara Marii Britanii sa accepte termeni care pot fi transmisi PE. Irlanda este increzatoare ca exita deja o majoritate puternica.

Ce masuri a luat Marea Britanie

Oficialii britanici incearca sa obtina revizuiri ale proiectului de compromis, care impune un raport de 1/1 intre bonus si salariu, cu posibilitatea de a ridica acest raport la 2/1 cu sprijinul unei supermajoritati a actionarilor.

Marea Britanie a incercat sa prezinte vineri o contrapropunere care reglementa mai strict doar bonusurile in bani, dar care nu se incadereaza in cerintele PE pentru un raport maxim care sa acopere bonusurile de toate tipurile, inclusiv cele in actiuni.

Sansele ca Marea Britanie sa obtina o crestere sau redefinire a raportului 2/1 sunt reduse, au afirmat diplomati citati de Financial Times.

Guvernul de la Londra afirma ca impunerea unei astfel d limite pentru bonusuri va incuraja salarii fixe mari, va submina stabilitatea financiara si regulile pentru recuperarea bonusurilor in anumite cazuri. Institutiile de credit au inceput sa implementeze astfel de reguli in ultimii ani.

Directorii bancilor importante i-au cerut premierului britanic, David Cameron, sa se opuna cu inversunare limitelor.

"Bancile intra in panica. Au crezut intotdeauna ca Marea Britanie si Germania le vor salva", a afirmat un diplomat european.

Un plafon strict al pachetelor salariale la banci ar putea avea implicatii si in alte sectoare. Parlamentarii europeni cer deja ca versiunea mai dura a acestor reguli sa se aplice fondurilor de hedging si managerilor de fonduri, care in prezent se supun reglementarilor pentru banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii bancheri Europa, #bonusuri banci UE, #limite salarii banci, #reglementari UE salarii banci , #Banci internationale