Tranzactiile neinspirate ale JPMorgan ar putea provoca pierderi totale de 7,5 miliarde de dolari

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 19:15
1215 citiri
Tranzactiile neinspirate ale JPMorgan ar putea provoca pierderi totale de 7,5 miliarde de dolari

Tranzactiile neinspirate ale departamentului londonez de investitii al JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana, efectuate sub presiuni din partea conducerii grupului pentu imbunatatirea profitului si trecute cu vederea de controalele interne, ar putea provoca pierderi de 7,5 miliarde dolari.

Pana in prezent, banca a contabilizat deja pierderi de 5,8 miliarde de dolari in urma acestor tranzactii, iar cifra ar putea creste, in cel mai rau caz, cu 1,7 miliarde de dolari, potrivit lui Jamie Dimon, presedinte al board-ului si director general al JPMorgan Chase, citat de Bloomberg.

Profitul net a coborat cu 9% in trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, perioada in care banca a inregistrat pierderi de 4,4 miliarde dolari cauzate de tranzactiile proaste cu derivate financiare efectuate de traderii biroul londonez de investitii, in speta Bruno Iksil, supranumit "Balena de la Londra" pentru pozitiile uriase asumate pe piata in numele bancii.

Banca a revizuit si profitul din primul trimestru in scadere cu 459 milioane de dolari, dupa ce o ancheta interna la biroul de la Londra a indicat ca angajatii s-ar putea face vinovati de musamalizarea unor tranzactii cu rezultat pagubos.

Inainte de izbucnirea scandalului, Dimon era considerat unul dintre cei mai buni manageri din industria bancara, in special datorita reputatiei sale in zona gestionarii riscului si supravegherii interne.

Dimon a desconsiderat temerile ridicate de mai multi apropiati din interiorul bancii privind biroul de la Londra, care s-au aratat ingrijorati in ultimii ani de lipsa de transparenta si de controalele interne deficitare de la departament.

Actiunile bancii au crescut vineri cu 6%, investitorii rasufland usurati ca pierderile nu sunt si mai mari.

Cu toate acestea, capitalizarea bancii a scazut cu 32 miliarde de dolari, respectiv 19%, din 5 aprilie, cand au aparut primele informatii privind tranzactiile cu derivate de credit efectuate de biroul londonez al institutiei.

Biroul londonez, responsabil de pierderile astronomice

Unitatea de la Londra a fost transformata in ultimii ani de Dimon pentru imbunatatirea profiturilor, prin tintirea unor active cu grad mai ridicat de risc si potential mai mare de castig, precum produse structurate de credit, actiuni si derivate financiare, potrivit unor fosti angajati ai departamentului, citati de Bloomberg.

Dupa aparitia in presa a informatiilor, in luna aprilie, Dimon a respins posibilitatea unor probleme semnificative, minimalizand situatia de la Londra. La mai putin de patru saptamani, tot seful JPMorgan a anuntat o pierdere de cel putin 2 miliarde de dolari cauzata de traderii londonezi.

Banca a concediat mai multi manageri si supraveghetori responsabili pentru tranzactii si va incerca sa recupereze salariile acestora, in baza concluziilor anchetei interne.

Totodata, JPMorgan a acceptat o oferta din partea fostului director executiv al biroului de la Londra, Ina Drew, care a propus bancii sa returneze compensatia financiara pe ultimii doi ani, in valoare totala de 29 milioane de dolari.

Drew a demisionat in luna mai, cu un pachet de retragere de 57,5 milioane de dolari, compus din actiuni, pensie si alte compensatii. Aproape jumatate din aceasta suma ar fi disparut, daca ar fi fost concediata cu argumente.

#pierderi JPMorgan Chase, #profit JPMorgan Chase, #scandal JPMorgan Chase , #Banci internationale